Nekoliko utrujeni in hkrati polni pričakovanj smo pričakali mesec junij. Mesec, ki prinese najslajše češnje, pričetek koledarskega poletja in seveda dolge zaslužene počitnice. Počitnice, katerih vsaj delček povezujemo z morjem in brezskrbnimi oddihom. Na oddelku smo že v začetku meseca junija proučevali sliko morja, ob kateri smo se spraševali: »Kaj pa se tukaj dogaja? Leteča skala?«

Nad zelo prepričljivo naslikanim morjem lebdi velika skala, nad njo pa oblak.

Vse je natančno in realistično naslikano, a v resnici ni mogoče, da bi bilo takšno.

Oblaki, ribe, klobuki in zelena jabolka so nekateri najbolj prepoznavni motivi nadrealističnega slikarja Reneja Magritta. Na svojih slikah je še tako vsakdanje stvari naredil čudne. Umeščal jih je v nepoznane ali neobičajne prizore ali jih namerno zamenjal, da bi jih s tem še bolj poudaril.

Ozadje naše skupne slike sta naslikala drugošolca David in Zara. Z akrilnimi barvami in nekaj usmeritvami sta čopiča izpod njunih rok pričarala morske valove v objemu modrega neba. V naslednjih dneh smo skupaj s petošolko Evo in šestošolko Tjašo razmišljale, kako bi ta čudni motiv naredile še bolj nenavadnega in poudarjenega. Rodila se je ideja o tem, da oblaka in skale sploh ne bi naslikale. Tako sta dekleti za oblak uporabili puhasto vato, za izdelavo skale pa aluminijasto folijo, ki sta jo prebarvali z akrilnimi barvami. Elementa smo na koncu le še pritrdile na ozadje in nastala je naša junijska umetnina meseca.

Magritte s svojimi slikovnimi ugankami gledalca na šaljiv način opozarja, da ne glede na to, kako natančno nek predmet naslikamo, nikoli ne prikažemo predmeta samega. No, mi smo se odločili predmete upodobiti kar na kiparski način.

Učenka Eva je za konec šolskega leta, kakor pretekli mesec, pri uri slovenščine ob naši morski umetnini ustvarila še pesem.

Nemir

V nočnem miru
po nebu bel puhast oblak potuje,
v moji glavi
so razburkane misli mi tuje.
Jeza v meni ždi,
upam, da se kakor ogromna
skala v morje odvali.

Eva, 5. razred

 

Naj se tudi vse vaše skrbi kakor skale odvalijo v morje in vam pričarajo lepe ter zdravja in doživetij polne počitnice.

 
 
Tina Žvab
junij 2019