Četrtošolec Oskar je moral za oceno pri slovenščini pripraviti govorni nastop – opis živali.
Opis živali je besedilo, v katerem prikazujemo značilnosti živali, tj. zunanjost, življenjski prostor oz. bivališče, prehranjevanje, razmnoževanje in uporabnost oz. posebnost. Oskar si je za opis izbral domačo ljubljenko, kokeršpanjelko Glorijo. V knjigi o psih in na internetu je poiskal čim več podatkov o tej pasmi in jih uredil v miselni vzorec, ki je bil razporejen po ključnih besedah. Nato pa je miselni vzorec pretvoril v besedilo, pri čemer je upošteval nekaj pravil:
– opis napiši na poseben list,
– na vrhu napiši naslov z rdečo barvo,
– besedilo členi na odstavke po ključnih besedah,
– opis začni z opisom zunanjosti,
– tvori lepe, bogate povedi,
– ne strpaj vseh bistvenih podatkov v eno poved,
– pazi na slovnično pravilnost,
– piši v sedanjiku.

Opis živali

Moja psica Glorija
Glorija spada v pasmo kokeršpanjel serc. Kokeršpanjel izvira iz Španije, od tam so jih naselili v Anglijo in po celi Evropi.
Glorija je majhna, velika je približno 40 cm. Njena dlaka je črno-bela in srednje dolga. Je ravna, razen na ušesih je valovita. Tehta 10 do 12 kg. Ima elegantno glavo s štirioglatim gobčkom in poudarjenim smrčkom.
Kokeršpanjeli se razmnožujejo znotraj svoje vrste. Preveriti je treba zdravstvene in genetične stvari. V enem brlogu je od 5 do 9 mladičev. Samica koti enkrat na leto, in sicer 63 dni.
Zanje primeren življenjski prostor je hiša z vrtom ali stanovanje. Potrebujejo veliko aktivnosti zunaj, da se ne zredijo.
Prehranjujejo se s surovim mesom, hrano za pse in briketi. Hraniti jih moramo zelo počasi. Hrane ne smemo puščati zunaj, ker jo takoj pojejo.
Ti psi so zelo dobrodušni in želijo svojemu lastniku vedno ugajati. Primerni so za družine z otroki. So tudi psi vodniki, zato so primerni za starejše ljudi.
Glorijina posebnost je, da se je skotila z volčjim žrelom. To pomeni, da ima razklano nebo. Alergična je na ribe. Če poje ribo, dobi epileptični napad. Zelo je požrešna.
Glorijo imam zelo rad. Komaj čakam, da se pozdravim, da se bova lahko spet crkljala.

Oskar, 4. razred

Ključne besede so besede s širšim pomenom.

To so pojmi, o katerih govori določeno besedilo.
Bistveni podatki so tisto, kar besedilo pove o posamezni ključni besedi.

Glorija

Tudi številni drugi učenci imajo doma kužke, ki jih imajo nadvse radi. Svoje ljubljenčke so upodobili na svojevrsten način, iz papirja in stiropora.

Kužek iz srčkov

 

Kužek iz stiroporne žogice

Ana Dobovičnik
april 2024