Danes, v sredo, 17. aprila 2024, so naše bolnišnične olimpijske igre (BOI) upihnile 30. svečko. Uresničili in proslavili smo jih v telovadnici na Uri Soča. V olimpijskem vzdušju smo se prepletali bolnišnična in matična šola OŠ Ledina ter mnogi drugi visoki gostje, zunanji sodelavci in prijatelji, zvesti spremljevalci in podporniki bolnišničnega šolskega delovanja. Slavnostne govorke dogodka so bile vodja otroškega oddelka Uri Soča, Katja Groeleger Sršen, ravnateljica OŠ Ledina, Marija Valenčak, in predsednica države, dr. Nataša Pirc Musar, ki je igre z nagovorom tudi slavnostno odprla.

 

Začetek BOI je naznanila tudi olimpijska plamenica, ki sta jo prinesla učenka Nuša in Ivo Čarman, nosilec olimpijske bakle na OI v Sarajevu leta 1984.

V treh športnih disciplinah (igra za kolesa in vozičke, tobogan bowling, curling) se je pomerilo okrog petdeset mladih borcev. Igre so spodbujali številni gledalci, ki so do zadnjega kotička napolnili  telovadnico. Mladi olimpijci so izkazovali in uresničevali olimpijskega športnega duha, temu pa so pritrjevali tudi mnogi znani slovenski športniki in športnice, ki so tekmovanje spremljali z budnim očesom; še posebej pozorni pa so bili člani strokovne komisije Stane Pinter, Janez Matoh, Franc Hočevar in Miro Cerar.

 

Vsi netekmovalci – obiskovalci so ob prihodu prejeli medaljo zahvale z logotipom 30. BOI kot znak podpore, povezanosti, spoštovanja, prijateljstva in sodelovanja. Tekmovalci na igrah, seveda prvi trije v disciplinah, pa so prejeli olimpijske medalje. Mladim olimpijcem so odličja podeljevali Gal Jakič, Jakov Fak, Jernej Slivnik, Robi Bojanec, Petra Majdič, Mateja Pintar Pustovrh, Neja Filipič, Ivo Čarman in Janja Zupančič.

 

Igre sta obogatili tudi paraplesalki iz plesne šole Zebra ter izjemna Anja Hlača Ferjančič in Sten Vilar, ki sta dogodek povezovala. Slavnostni zaključek BOI so oznanile fanfare, sledilo pa je pihanje tridesetih svečk na naši olimpijski torti.

Za izvedbo 30. bolnišničnih olimpijskih iger so poskrbeli: Uri Soča, Fakulteta za šport, Olimpijski  komite Slovenije, Paraolimpijski komite Slovenije, Anja Hlača Ferjančič, Studio Anima, Plesna šola Zebra, Arty Party, Kavarna in slaščičarna Randez Vous ter donator dogodka SPAN d . o. o. Ljubljana.

Kolektiv Bolnišnične šole OŠ Ledina se vsem sodelujočim zahvaljuje za naklonjenost in si želi v jutrišnji dan stopiti povezano v olimpijskem geslu Ko sodelujemo, zmagujemo.

Naj Vas lepo povabimo tudi k branju prispevkov o BOI:

https://www.delo.si/magazin/zanimivosti/petdeset-malih-borcev-in-tri-sportne-discipline/

https://www.predsednica-slo.si/sl/objave/bolnisnicne-olimpijske-igre-so-ze-30-let-navdihujoc-in-edinstven-primer-dobre-prakse/