Zakorakali smo v pisano jesen. Ko smo se z učenci pogovarjali o jesenskih pridelkih, smo hitro naleteli na pogovor o slastnih receptih, ki nam jih pridelki ponujajo. Tako smo se odločili, da bomo v tem mesecu vse na oddelku razveselili z jabolčno pito po receptu naših babic.
In ker nam mesec november že vrsto let v naših šolah ponuja še tradicionalni slovenski zajtrk, smo soglašali, da si ga mi še popestrimo.

Poiskali smo recept in se lotili dela.

Najprej smo pripravili testo. Moko, sladkor, vaniljev sladkor, ščepec soli in pecilni prašek smo stresli skupaj in premešali. Dodali smo na koščke narezano maslo, rumenjak in kislo smetano ter gnetli toliko časa, da smo dobili gladko testo. Testo smo dali za 30 minut počivati v hladilnik.

Medtem smo pripravili jabolčni nadev. Olupili smo jabolka in jih naribali. Sladkali smo jih po okusu. Naribanim jabolkom smo dodali še cimet, limonino lupinico, limonin sok ter krušne drobtine.

Testo smo vzeli iz hladilnika in ga razpolovili. Prvo polovico smo zvaljali na tanko ter z njo prekrili dno pekača. Na testo smo namazali jabolčni nadev in ga prekrili z drugim delom razvaljanega testa. Pito smo pekli v predhodno ogreti pečici 50 minut.

Pečeno pito smo pustili, da se ohladi. Ohlajeno smo posuli s sladkorjem v prahu in jo razrezali na koške. Ob piti smo ponudili še suhe krhlje, orehova jedrca ter čaj z medom in si tako še dodatno posladkali tradicionalni slovenski zajtrk.

Če vam pita zdaj diši,
brž rokave zavihajte si
in hladne jesenske dni
z njo posladkajte si.

Pa dober tek.

 

Lea Papler in Nežka Dakskobler Markoč
november 2023