Arhimed je bil grški matematik, izumitelj, fizik, astronom, mehanik in inženir. Ja, vse to!
Rodil se je leta 287 pr. n. št. v mestu Sirakuze na Siciliji. Šolal ga je slavni in zelo iskani učitelj Konon. Od okoli leta 269 pr. n. št. je študiral v Aleksandriji.
Arhimed je bil plemič in neodvisen človek ter zato za svoje delo ni potreboval podpore egiptovske
kraljeve hiše kot drugi. V celoti se je posvetil raziskovanju, predvsem matematiki. Morda pa ga najbolj poznamo po njegovem izreku o vzgonu, ki pravi, da se teža potopljenega telesa navidezno zmanjša ravno za težo izpodrinjene tekočine. Imenujemo ga Arhimedov zakon in ga še dandanes uporabljamo za določevanje gostote snovi in proučevanje plovnosti teles.
Poznate zgodbico o tem, kako se je Arhimed kopal v kadi in ugotovil, da določeni predmeti v vodi plavajo, drugi pa potonejo? Ves navdušen je skočil iz kadi in kar gol tekal naokoli ter kričal: »Eureka! Eureka!«

.

Seveda je to le zgodbica. Do odkritja je prišel, ko mu je kralj naročil, naj preveri, ali je njegova krona narejena iz čistega zlata, ker je sumil, da so ga ogoljufali. Arhimed je krono in enako količino zlata potopil v vodo ter precenil razliko. Ugotovil je, da so vladarja ogoljufali, saj je bilo v kroni tudi srebro. Ta goljufija pa je zlatarja stala življenja.

Uf, kako zanimivo! Ja, tako zelo zanimivo, da smo se v okviru naravoslovnega dne Voda tudi mi podali po Arhimedovih stopinjah ter raziskovali plovnost teles.

Prvošolec Liar se je raziskovanja lotil zelo znanstveno, saj je zapisal svoja predvidevanja, nato pa še ugotovitve.

Šestošolka Anja je prav tako predvidela, kaj potone in kaj plava. Imela pa je večji nabor predmetov. Najbolj jo je očaralo jajce, saj je sprva v vodi lebdelo, so pa iz njega izhajali drobni mehurčki. Sčasoma pa je jajce skoraj čisto potonilo. Hm, le zakaj? To pa je že nova snov za raziskovanje.

Anja je tudi izmerila, koliko vode izrine posamezni predmet in svoje ugotovitve vestno beležila ter analizirala.

 

Mojca Topić
oktober 2023