Pointilizem je posebna tehnika slikanja, ki smo jo spoznavali v mesecu aprilu. Ob čudoviti sliki avtorja Paula Signaca smo raziskovali toplo-hladni dinamični ples svetlobe v bogatih barvah podeželja z juga Francije. Skupaj s slikarjem Georgesom Seuratom je Signac konec 19. stoletja razvijal stil pontilizma tako, da je nanašal pigment v majhnih madežih čiste barve, kakor so to počeli impresionisti. Postopek sta nadgradila z izjemno natančnim, skoraj znanstvenim sistemom.

Veliko drevo, sestavljeno iz barvnih pik.

 

Veliko drevo, sestavljeno iz barvnih pik, je bilo potrebno najprej umestiti v format. To je storila osmošolka Tea. Učenka Tjaša je nato celotno slikovno površino obarvala v ustreznih odtenkih akvarelnih barv. Natančno je določila površine posameznih barv. Tako je pripravila barvno osnovo za naslednje učence, ki so v skladu z njeno podlago nanašali drobne barvne lise. Devetošolka Nerma, dijakinja Ines, sedmošolka Brina, šestošolka Ana in sedmošolka Liza so uspele z barvnimi lisami v številnih odtenkih prekriti približno polovico slike. Vsaka je po svojih zmožnostih obarvala svoj delček in počasi je bilo že zaznati, kako bo izdelek izgledal ob koncu. Ob povratku učenke Tjaše na naš bolniški oddelek pa se je zgodila prava čarovnija. Skupaj z mamo sta z barvnimi drobci zapolnili vse preostale dele slike in dodelali celoto do zavidljive končne podobe.

Skrbno naslikana reprodukcija; plod sodelovanja osmih izjemnih deklet.

 

S skupnimi močmi nam je ponovno uspelo ustvariti unikatno umetnino. Pri delu pa nas je k razmišljanju gnal francoski pregovor: »Če nimaš tistega, kar si želiš, si želi to, kar imaš.«

Hvaležni za vse, kar imamo, spodbujamo tudi vas k razmisleku o vsem tistem, kar si želimo, in zavedanju o mnogoterih zakladih, ki jih že imamo.

Tina Žvab
april 2023