Cvetenje, brstenje, žuborenje, ptičje petje in toplina sončnih žarkov. Vse to nam je prinesel mesec marec. Navdihnil nas je z optimizmom in veseljem. Podobne občutke lahko v nas zbudi izbrana umetnina meseca marca Cvetoče mandljevo drevo. Mandljevo drevo cveti zgodaj spomladi in simbolizira novo življenje. Vincent van Gogh je sliko ustvaril kot darilo svojemu bratu Theu ob rojstvu sina.

Nežni beli cvetovi plešejo v objemu drevesnih vej. Lahkotna belina prinaša pomladno svežino in upanje.

Nebroj odtenkov turkizne barve proseva med vejami in drobnimi cvetovi.

 

V odtenke turkizne barve se je najprej poglobila učenka Ema. Z zanosom je nanašala barvo na veliko podlago in opazovala, na katerih predelih so odtenki nekoliko svetlejši. Učenka Tjaša je čez nekaj dni analizirala preplet vej in le-te najprej izrisala ter poslikala z osnovno barvo. S flomastri in barvicami je nato vejam dodala še sence in poudarke. Za konec se je z nanosom cvetov poigrala še devetošolka Janja. S kombiniranjem gobice in čopiča ter različnimi pastelnimi odtenki je slikovito upodobila cvetoči del slike.  

Končana skupna umetnina je na oddelku potrdila prihod pomladi.

Upanje.

 

Četudi je van Gogh slikal le zadnjih deset let svojega življenja, je neizbrisno zaznamoval zgodovino likovne umetnosti s svojim posebnim slogom in likovno močnimi stvaritvami. Ob svoji žalostni življenjski zgodbi je v slikanju našel smisel in upanje.

Nizozemski pregovor pravi: »Upanje je hrana ljubezni.«

Upajmo skupaj.

Tina Žvab
marec 2023