Ko z učenci na oddelku razmišljamo in sanjarimo o domišljijskih pokrajinah in sanjskih destinacijah, nemalokrat ugotovimo, da nam je lahko zelo lepo tudi doma. Še posebej močno to začutijo tisti učenci, ki morajo v bolniških sobah preživeti več dni, tednov ali celo mesecev. Zdravstveno osebje skupaj z bolnišničnim vrtcem in šolo se trudi bivanje v bolnišnici narediti kar se da prijetno. Včasih nam uspe, da se imajo otroci in mladostniki ne le prijetno, ampak celo lepo. A vedno se na koncu vsi strinjamo, da je najlepše doma.

Z umetninami meseca že vrsto let potujemo po širnem svetu in spoznavamo avtorje z vseh celin. Umetnina meseca februarja pa je nastala ravno doma, v Sloveniji. Nastala je izpod čopiča slovenskega slikarja Matije Jame; nosi naslov Vrbe. Poleg Riharda Jakopiča, Ivana Groharja in Mateja Sternena je bil tudi Jama slovenski impresionist. V svojih delih je bil zvest impresionističnim načelom; raziskoval je optično zaznavanje sveta. Predan je bil čutnemu dojemanju narave in študioznemu proučevanju svetlobe.

Minilo je že 150 let od umetnikovega rojstva. Številne njegove slike si lahko ogledamo v stalni zbirki Narodne galerije v Ljubljani, tudi Vrbe najdemo tam.

Skupina grčavih vrb z novimi vejnatimi izrastki se razteza v mirni pokrajini ob potoku.

 

Učenka Tjaša je ponovno prva pogumno posegla na bel papir in izrisala skico te mirne pokrajine. Z debelim nanosom barvnih madežev se je nato ozadja lotila sedmošolka Maja. Sledil je devetošolec Luka, ki je med konstruiranjem unikatnega lesenega avtomobila utegnil najti čas tudi za sodelovanje pri naši umetnini. Junaško je pograbil čopič in poslikal svoj izbrani del pokrajine. Sliko sta zaključili dve izjemni ustvarjalki. Najprej je petošolka Elizabeta naslikala dve drevesi, nakar je pogumna drugošolka Doroteja sliko dokončala. S svojimi spretnimi prsti in velikim posluhom za barve je zapolnila sliko še z ostalimi drevesi in z nanosom dodatnih barvnih madežev po spodnji polovici slike poskrbela za enotnost celote.

Tudi naša izvedba je bogata v pastoznem nanosu barv in skromna v barvitosti.

 

Slovenski pregovor pravi: »Povsod je lepo, a doma je najlepše.«

Ta še kako drži. Poizkušajmo se ga spomniti in zavedati tudi takrat, ko smo zgolj doma.

Naj vam bo lepo.
 
Tina Žvab
februar 2023