Bilo je nekoč, v davnih časih, ko so babice pozimi šivale ali pletle ob topli peči. Danes babice v supergah hodijo na telovadbo za seniorje, se učijo na univerzi za tretje življenjsko obdobje in objavljajo fotografije na družbenih omrežjih.

Kaj pa počnejo vnuki in vnukinje?

Dopoldan hodijo v šolo, popoldan pa se učijo, hodijo na različne izvenšolske dejavnosti, se igrajo s prijatelji in najraje igrajo igrice na računalnikih.

Kadar pa nanese tako, da otroci pridejo v bolnišnico, so dnevi še posebej dolgi in se lahko v Bolnišnični šoli preizkusijo tudi v ročnih spretnostih. Mesec januar je ravno pravšnji za šivanje. Prav pogumno so šolarji prijeli ostro šivanko in v njeno ozko uho vdeli sukanec.

Šiv za šivom so izpod spretnih prstov nastajali ptički, sadeži, prevozna sredstva. Opremili smo jih tako, da jih bodo učenci lahko uporabljali kot obesek za ključe ali pa kot bralno kazalo. Unikatno izdelano darilo je še posebej cenjeno.

.

Finomotorične spretnosti, med njimi tudi ročna dela, koristno vplivajo na osredotočanje, vztrajnost in natančnost. Zato tudi radi šivamo in smo ponosni na svoje izdelke. Z njimi polepšamo potovalne torbe ali peresnice ali pa jih podarimo najdražjim.

.

Metoda Leban Dervišević
januar 2023