December je poln lučk, bleščic, veselja in dobrih želja. Za otroke pa je predvsem čas pričakovanja praznikov in daril, ki jih prinesejo trije dobri možje. Le-ti tudi letos niso pozabili na bolne otroke. Obiskali so jih kar v njihovih bolniških sobah na Pediatrični kliniki.

Sv. Miklavž ima na Slovenskem dolgo tradicijo. Pridne otroke obdaruje na predvečer svojega godu (6. 12.), vsi neubogljivi otroci pa dobijo šibo. S svojim spremstvom, del katerega so tudi parklji in angeli, hodi po hišah in pušča darila v posodah, peharjih, krožnikih, nogavicah ali škornjih, ki jih zvečer nastavijo otroci.

Miklavž z angelčki na obisku pri junakih 3. nadstropja.

Božiček v današnji podobi ima svoj izvor v reklamni akciji Coca-Cole v 30. letih 20. stoletja. Hitro se je razširil po svetu, v Sloveniji pa se je uveljavil konec 80. let prejšnjega stoletja. Otroke pozdravlja na raznih prireditvah, v trgovinah in na ulicah, obdaruje pa nas doma. Darila pusti pod božično jelko ali v nogavici.

Mami, poglej, Božiček mi maha skozi okno!

Dedek Mraz se je kot obdarovalec otrok v Sloveniji po zgledu iz Sovjetske zveze prvič pojavil konec leta 1948. Leta 1952 je Maksim Gaspari oblikoval značilni videz »slovenskega« dedka Mraza, prijaznega starca, ki pred novim letom obiskuje in obdaruje otroke doma, v vrtcih, šolah, delovnih ustanovah in na raznih prireditvah. Darila nam pusti pod novoletno smrečico.

Najsrečnejši ljudje nimajo vsega in najboljšega, oni naredijo najboljše iz česarkoli.             V letu, ki prihaja, poiščimo srečo in najboljše v vsem, kar nas obdaja.                                                    Otroci, mladostniki in osebje s Kliničnega oddelka za hematologijo in onkologijo na Pediatrični kliniki

 

Ana Dobovičnik
december 2022