Svetovni dan čebele praznujemo 20. maja. Ste vedeli, da so pobudo Združenim narodom za ta posebni dan dali prav slovenski čebelarji? Mi pa vemo, kako pomembne so čebele za preživetje živih bitij na Zemlji, zato se jim posvečamo vse leto. 

O čebelah res že veliko vemo, tokrat pa smo raziskovali zanimivosti o njih … 

MUZEJ

V Radovljici je zelo zanimiv čebelarski muzej. https://mro.si/cebelarski-muzej/ 

Poleg čudovite zbirke panjskih končnic lahko vidite razstavljene tudi stare čebelarjeve pripomočke. Ste vedeli, da je bil Anton Janša začetnik sodobnega čebelarstva in tudi velik poznavalec čebel? Bil je celo prvi učitelj čebelarstva na cesarskem dvoru. 

Panjska končnica – Kralj Matjaž (kopija panjske končnice iz 17. stoletja, ki krasi učilnico hobotnic).

Panjska končnica je ime, ki se uporablja za poslikano deščico, ki zapira čebelji panj kranjič.

Tovrstna ljudska umetnost, ki je slovenska posebnost, je nastala na Gorenjskem in slovenskem Koroškem. Najstarejše panjske končnice segajo v sredino 18. stoletja, slikanje motivov na panje pa se je v veliki meri končalo po koncu prve svetovne vojne. Preproste slike so slikali slikarji samouki. Panjske končnice imajo po večini figuralne motive, znanih pa je več kot 600 različnih motivov, od katerih jih je približno polovica nabožnih. V približno 150 letih je nastalo več kot 50.000 panjskih končnic, ki so jih čebelarji nameščali na svoje panje, da bi svoje panje ločili med seboj in od tujih. Pogosta je bila uporaba svetniških motivov, ki naj bi hkrati varovali čebele.

KRANJSKA ČEBELA

Kranjska čebela, tudi kranjska sivka ali kranjica (Apis mellifera carnica), je pasma medonosne čebele (Apis mellifera), ki je avtohtona na območju Balkanskega polotoka. Iz zgodovinskih vzrokov pa je za njeno domovino priznana Gorenjska. Za italijansko čebelo je druga najbolj razširjena čebelja pasma na svetu in se veliko uporablja v čebelarstvu. 

Kranjica

PREGOVORI O ČEBELAH

Čebela, Tilen, 1. razred

Med brskanjem po spletu smo naleteli na zanimivo spletno stran, kjer so zbrani številni pregovori o čebelah, čebelarjih in medu … https://www.cd-ljubljanapolje.si/pregovori-o-cebelah/

Izbrali smo nekaj najzanimivejših …

Čebela taka je kot njiva: če hočeš, da kaj da ti, ji moraš tudi dati in ne samo jemati.

Kdor s čebelami skopo postopa, se medu oropa.

Med dela čast čebelam, ljubezen pa človeški duši.

Brez potu ni medu.

UGANKE O ČEBELAH

Čebela, Aida, 4. razred

Črtasta srajčka in drobcena krila,

v lonček iz voska bo med natočila.

 

Sredi sadovnjaka je hiška iz lesa,

iz nje in vanjo leta krilata čebelica.

 

Kdo je tisti sladkosned, ki čebelam krade med?

Velik je in ves kosmat, v brlog pa hodi spat.

 

Zanimivosti o čebelah je izbral devetošolec Jan.

Čebelnjak, Jan, 9. razred

Mojca Topić

junij 2022