Kaj je kri?
Kri je rdeča in teče po našem telesu.
Kri imamo, da lahko živimo.
Če se udarimo, nam teče kri in potrebujemo obliž.
V moji krvi so majhni vojački, ki bodo premagali slabe in bom ozdravel.

Medvedki, 6, 7 in 8 let

Glavne sestavine krvi so krvne celice: rdeče krvničke ali eritrociti, bela krvna telesa ali levkociti, krvne ploščice ali trombociti in plazma, ki vsebuje beljakovine, faktorje strjevanja, imunoglobuline. S transfuzijo nadomeščamo samo tisto sestavino krvi, ki jo bolnik potrebuje. Medvedkom zdravljenje s kemoterapijo, včasih pa tudi nekatera obsevanja, povzroča slabše delovanje kostnega mozga. Zato potrebujemo transfuzije eritrocitov in/ali trombocitov.

Če smo slabokrvni, naša kri nima dovolj rdečih krvničk, da bi lahko celotnemu telesu dovajala potrebno količino kisika, zato dobimo transfuzijo eritrocitov.

Če je v naši krvi prenizko število krvnih ploščic ali obstoječe ne delujejo pravilno, pa potrebujemo transfuzijo trombocitov. Trombociti so krvne ploščice, ki omogočajo strjevanje krvi in s tem preprečujejo ali zaustavljajo izgubo krvi.

S pomočjo zabojčka Innobox smo izdelali umetno kri;
rdeča kri, polna eritocitov, in rumena kri, polna trombocitov.

8. februarja obeležujemo osrednji slovenski kulturni praznik, česar nismo pozabili niti v Bolnišnični šoli. Z malimi in malo večjimi medvedki smo se pogovarjali o kulturi, umetnosti, glasbi, prozi in poeziji. Seveda smo največ časa namenili prav Francetu Prešernu, ki velja za največjega slovenskega pesnika. Na različne načine smo spoznavali njegovo življenje in delo, s pomočjo programa glasbeni laboratorij Chrome Eksperiment Kandinsky (https://musiclab.chromeexperiments.com/kandinsky/) smo risali Prešernov portret in like iz njegovih pesmi, nato pa poslušali, kako zvenijo njihove podobe. 

 

Zveneča podoba Franceta Prešerna.

Ana Dobovičnik
februar 2022