8. februar je slovenski kulturni praznik, ki ga praznujemo na dan smrti našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna. Tudi letos smo ga v Bolnišnični šoli zaznamovali s kulturnim dnevom. Hobotnice pa smo ga tokrat proslavile nekoliko drugače.
Učenci in učenke so ob različnih kvizih ponovili znanje o našem velikem pesniku, nato pa smo si ogledali njegove številne portrete, ki pa imajo vsi eno skupno lastnost. Čeprav so jih izdelali različni umetniki v zelo različnih likovnih tehnikah in v različnih obdobjih, so si vendarle vsi zelo podobni. In že ko vidimo silhueto pesnika, ga takoj prepoznamo. Zato smo se odločili, da bomo portretu vdahnili življenje z barvami v slogu sodobnega umetnika Andyja Warhola, ki je znan tudi po živopisnih portretih slavnih ljudi.
Oglejte si to pisano paleto barv in vzorcev, ki so jih ustvarili učenci in učenke. Rdeča nit je bila gotovo zlata barva, saj so si učenci in učenke zelo zapomnili, da je bil pesnik kot vzoren učenec vpisan v zlato knjigo.

Ustvarjali so: Benjamin, 3. razred, Anja, 4. razred, Martina, 8. razred in Jan, 9. razred.

Za konec pa smo se poigrali še z besedo KULTURA, ki v sebi skriva številne druge besede.

Našli smo: KULT, URA, TUR, TURA, KUL. Večino besed smo poznali, neznane pa smo poiskali na spletni strani Franček, ki je mlajši bratec Frana: https://www.xn--franek-l2a.si

Bilo je zelo poučno, zanimivo in zabavno. Tako zelo, da smo potem v Frančku poiskali še številne druge besede. Zelo zanimiva je recimo tudi beseda MATEMATIKA. Našli smo: MAT, TIK, TEMA, MATI, TE, ATIKA … Če nismo bili prepričani, ali beseda sploh obstaja, smo jo skušali poiskati v Frančku. Zelo zabavno, poskusite še vi!

 

Mojca Topić
februar 2022