Pri pouku pogosto uporabljamo slikovne kocke oziroma igro Imagidice. Ta na zabaven in izviren način pušča domišljiji prosto pot in spodbuja pripovedno izražanje. Med sličicami na kockah se skriva mnogo zgodb, ki v otroški domišljiji oživijo.

Kocke lahko mečemo naključno, lahko pa izberemo tiste kocke, na katerih nam sličice ponujajo največ navdiha.

Katarina je kocke vrgla naključno, nato pa jih je razporedila po vrstnem redu in si zamislila zgodbo. Naslovila jo je Izgubljen denar.

Izgubljen denar
V majhnem mestu je živel deček Jaka. V denarnici je imel spravljen privarčevan denar. Opazil je, da denarnice ni nikjer. Bil je zelo žalosten. Po vsej hiši jo je iskal, a je ni našel. Prižgal si je glasbo in obupan zaspal. Ko se je zbudil naslednje jutro, je pod blazino začutil nekaj trdega. Pogledal je pod blazino in ugotovil, da je to denarnica. Ves srečen se je najprej posladkal z bomboni. Nato pa se je šel na sonček igrat s kužkom Pikijem.
Katarina, 3. r.

Lev je izbral le nekaj kock in z bujno domišljijo napisal naslednjo zgodbo.

Prigode dveh butcev
Bilo je zgodaj zjutraj in Frederikson se je ravno zbudil. Na poti je srečal svojega prijatelja Frenkija. Skupaj sta se sprehajala in zagledala steklo mačko. Frenki je rekel: “O, poglej, mačka!” In jo povohal. Nato je začel kašljati. Frederikson je rekel, da ima korono. Frenki je šel do zdravnika in ga vprašal: ”Ali imam korono?” Zdravnik je rekel: “Ne, ampak imaš steklino.” Frenkiju je priporočal, naj ne ovohava več steklih mačk. Eno uro pozneje se je Frenki od doma odpravil proti Frederiksonu. Frederikson mu je rekel, da ima korono. Potem je Frenki odgovoril: “Ne, nimam korone, ampak sem imel steklino.”
Naslednje jutro mu je Frederikson predlagal, da gresta na skriti otok. “Ne, ne bova šla.” Frederikson mu je rekel, da ga bo zvečer ugrabil in odpeljal s helikopterjem. Pozno zvečer je Frenki trdno spal, ko je skozi okno prišel Frederikson. Privezal ga je na vrv in ga odpeljal na skriti otok. Zgodaj zjutraj se je Frenki zbudil na vročem pesku in rekel: “Kje pa sem?” Frederikson mu je odgovoril: “Odpeljal sem te na skriti otok.” Nato je Frenki rekel: “Če sva že prišla na skriti otok, bova našla zaklad.” Nato sta se odpravila v gozd in začela iskati zaklad. Frederikson je zbežal za velike bananovce in poklical Frenkija. “Poglej to, našel sem piratsko ladjo.” Odpravila sta se v ladjo in na njej opazila steklo mačko. Frederikson jo je želel takoj povohati in jo tudi je. Nato sta imela oba steklino, ker je bila to ista mačka kot tista prej, ki je imela steklino.

Lev, 4. razred

Metoda Leban Dervišević
januar 2022