Na oddelku hobotnic sva z učencem Janom utrjevala sprotno snov. Ob branju opisa poti sva se podala na raziskovanje Kettejeve poti. Veste, kdo je bil Kette? Naš pesnik in pisatelj, modernist. Pot, ki je poimenovana po njem, nas popelje mimo njegove rojstne hiše na Premu pri Ilirski Bistrici. Vabimo vas, da prisluhnete zanimivi glasbeni izvedbi pesnikove pesmi Na trgu.

Ker se je bližal dan reformacije, je bilo literarno obdobje reformacije oz. protestantizma kot nalašč za ta čas. Z Janom sva se spomnila leta 1517, ko je Martin Luter na cerkvena vrata v Wittenbergu nabil 95 tez. Ustavila sva se ob pomembnih predstavnikih tega časa. Se še spomnite, zakaj je bilo to obdobje tako pomembno za razvoj našega jezika? Dobili smo prvi prevod Svetega pisma v slovenščino, in to zelo hitro, kar 14. v svetovnem merilu. Jurij Dalmatin je bil ta bister mož, ki se je lotil prevajati tako zahtevno delo. Ne smemo pa pozabiti še na Adama Bohoriča, ki je v latinščini napisal prvo slovnico slovenskega jezika Proste zimske urice. To obdobje pa je pomembno zaznamoval tudi Primož Trubar s prvima slovenskima knjigama, Katekizmom in Abecednikom.

Zadnjo predpočitniško uro sva z Janom popestrila z utrjevanjem stavčnih členov in besednih vrst. Morda se sliši dolgočasno, a če vam poveva, da sva igrala igro človek, ne jezi se, pri kateri so bile na določenih poljih različne jezikovne naloge, najbrž ne dvomite, da je bila igra zanimiva. Končala pa se je tako, da sva z Janom imela oba tri figure že v hišici, eno pa tik pred hišico. Le kdo je prej na kocki dobil enko? Jan, seveda! Pa saj si je zmago tudi prislužil, ko pa je tako dobro znal odgovoriti na vse jezikovne izzive, ki jih je »prikockal«.

Človek, ne jezi se.

Dijak Žan pa je v oktobru spoznaval besedilne vrste. Prav dobro mu gre pisanje opravičil, vabil, prošenj in zahval. Najbolj pa se je zabaval ob spoznavanju knjižnega in neknjižnega jezika. Skušala sva zaigrati dialog, v katerem Žan, ki zelo dobro govori svoje dolenjsko narečje, pride na Štajersko s ponudbo svojih domačih kmetijskih izdelkov. Takoj ko sem ga pozdravila z njihovim tipičnim pozdravom: »Zdravo, kak si?«, se je Žan začel tako glasno smejati, že kar krohotati, da je sestra prišla pogledat, kaj ga tako zabava. Sklenila je, da je smeh pol zdravja in da bo tako Žan kmalu zdrav.

Maja Kos
oktober 2021