Mesec maj nam je postregel z obilico dežja in oblačnih dni, zato bomo zagotovo še toliko bolj veseli toplejših, s soncem obsijanih, ki se napovedujejo v prihodnje. Sončna in topla je bila tudi naša majska cvetlična slika z naslovom Osamljena roža. Paul Klee jo je naslikal v posebni maniri, ki nas popelje v svet črt in barvnih ploskev. Kleejeva dela so raznolika, pogosto abstraktna, in jih ni mogoče kategorizirati. Ustvarjena so bila pod vplivom različnih slogov: ekspresionizma, nadrealizma in kubizma.

 

Naš pogled usmerjajo cvetni listi, ki se prepletajo med seboj in nimajo ne začetka ne konca.

 

Najzahtevnejša slika tega šolskega leta se je znašla na pravem mestu v pravem času oziroma mesecu. V maju se je na oddelku pri gradnji slike zvrstilo največ pridnih in ustvarjalnih rok in s tem potrdilo izhodiščni cilj projekta – medgeneracijsko povezovanje in sodelovanje bolnišničnih učencev.

Za skico s svinčnikom je poskrbela dijakinja Nanja. Potrpežljivo in zavzeto je sledila Kleejevim prepletom linij in celotni risarski osnovi. Skica ji je odlično uspela. Nanose najrazličnejših barvnih odtenkov ozadja in osrednje rože pa je prispevalo več avtorjev: osmošolka Tjaša, sedmošolka Eva, devetošolka Lara in dijakinja Tamara. Tamara je sliko zaključila v celoti. Restavratorsko je dodelala že pobarvane plasti, dodala odtenke v sredini rože in s črnilom poudarila črtno strukturo.

 

Naši osamljeni roži so barve vdihnili mladi ustvarjalni upi.

 

Klee je hudomušno zapisal: »Črta je pika, ki je šla na sprehod.« Torej lahko sklepamo, da so avtorice majske skupinske slike izvrstno sprehodile kar nekaj pik.

Če imate možnost, se v lepem vremenu tudi sami odpravite na sprehod. Če pa to ni mogoče, na sprehod popeljite kakšno piko. Mogoče z njo ustvarite svojo umetnino meseca.

Tina Žvab
maj 2021