Slovenska olimpijska bakla je simbol povezovanja. Na njenem popotovanju po Sloveniji se je 12. 5. 2021 ustavila tudi na otroškem oddelku URI Soča.

Olimpionik Miro Cerar.

 

Na URI Soča jo je prinesel olimpionik MIRO CERAR, vodja olimpijske delegacije Tokio 2021. Spremljali so ga VESNA FABJAN, nosilke bronaste olimpijske kolajne, DARKO ĐURIĆ,  paraolimpijec plavalec, in IVO ČARMAN, nosilec olimpijske bakle 1984 na ZOI v Sarajevu.

Slovensko olimpijsko baklo ja na URI Soča sprejela strokovna direktorica, dr. Metka Moharić.

Miro Cerar in Metka Moharić.

 

Na otroškem oddelku so se učenci na prihod slovenske olimpijske bakle pripravljali že dalj časa. Za naše športnike, ki bodo odšli na poletne olimpijske igre v Tokio,  so pripravili motivacijske kartice. Motivacijske kartice so pripravili tudi učenci bolnišnične šole na Pediatrični kliniki.

Motivacijske kartice.

Matej, ki je izdelal največ motivacijskih kartic, jih je z dobrimi željami ponosno predal olimpioniku Miru Cerarju.

Za vse otroke, starše in zaposlene je bil ta dan nekaj posebnega, še posebej za Mateja. Prihod slovenske bakle je bil zanj darilo po zaključku enoletne rehabilitacije po hudi nesreči.

Jeklena volja mu je pomagala na poti zahtevne rehabilitacije in ponovnega učenja.

»Moja jeklena volja, ki jo nosim v sebi, mi je dala to, da sem preživel hudo nesrečo. Ob pomoči mame, strokovnjakov v bolnišnici in na URI Soča ter dedka sem se vrnil nazaj v življenje. Spet se lahko ukvarjam s športom, ki ga obožujem. To me navdušuje in mi daje moč.«

Matejeve posebno darilo Miru Cerarju, ki je njegov vzornik v gimnastiki.

 

Ne samo Matej, tudi drugi otroci in mladostniki na Soči imajo neverjetno moč in jekleno voljo, ki jim pomagata v procesu zdravljenja in rehabilitacije.
 
Tudi mi imamo jekleno voljo

»Ob pomoči terapevtov in učiteljev bom dosegla svoj cilj, da bom lahko hodila, dobila apetit, opravila šolsko leto in še naprej širila dobro voljo med ljudmi. Moji hobiji mi pomagajo krepiti močno voljo, da v težkih trenutkih postaja jeklena.»

Nika, 11 let
»Sem navdušen športnik. Rad igram košarko, nogomet, šah in jaham. Šport mi pomaga, da sem vesel, da hodim po celem stopalu in ne toliko po prstih. Moja velika želja je, da tudi jaz postanem olimpijski športnik. Imam jekleno voljo. Uspelo mi bo!«

Oskar, 8 let
»To leto je bilo zame popolno presenečenje. Bolezen je bila zame velika preizkušnja. Dokazujem, da ne obupam, da imam močno voljo. Lahko ji rečemo jeklena volja. Ob jekleni volji in pomoči terapevtov ponovno lahko hodim, jem, govorim. Zmagujem!«

Urban, 15 let
»Po operaciji mi je bilo težko. Pri premagovanju težav mi je pomagala moja družina, na Soči pa so mi pomagali terapevti in učiteljica. V meni ponovno rasteta moč in volja, da bom hodil lepo in brez težav.«

Bilal, 10 let
»Moja sestra in mama mi zelo veliko pomagata. Za pomoč sem jima zelo hvaležna. Jekleno moč in voljo, da vztrajam pri učenju in na rehabilitaciji, mi dajeta prav onidve. Jekleno moč pa čutim v sebi, ko kolesarim.«

Špela, 12 let
Olimpijska bakla jim je zagotovo vlila še dodatno voljo in prepotrebno samozavest. Skupaj s snopom svetlobe olimpijske bakle pa so v vesolje poslali tudi svoje sanje.

Naj se jim uresničijo, prav tako pa našim olimpijcem in olimpijkam v Tokiu!

Zahvaljujemo se Olimpijskemu komiteju Slovenija in Bojanu Juroviču, ki sta nam omogočila prelepo in nepozabno majsko doživetje.

Urban, Vesna Fabjan, Nika, Ivo Čarman, Darko Đurić.

 

Sabina Andlovic
Tanja Babnik
maj 2021