Pa smo kuharski mojstri spet nazaj.
Mesec maj nam je prinesel obilo šolskega dela in obveznosti. Učili smo se, raziskovali, odgovarjali na ustna ocenjevanja in se potili ob pisnih preverjanjih. Ugotovili smo, da bomo potrebovali še dodatno moč in energijo, zato smo se močno razveselili predloga osmošolca, da bi spekli jabolčno pito. Verjeli smo, da nas bo pita podkrepila in nam vlila novih moči.

Zavihali smo rokave in se lotili dela. Začeli smo s pripravo nadeva. Zanj smo potrebovali:
1 kg jabolk,
80 g sladkorja,
cimet,
limonin sok.
Najprej smo oprali jabolka, jih olupili in narezali na krhlje ter naribali. Naribanim jabolkom smo dodali sladkor, vanilin sladkor, cimet in limonin sok ter vse skupaj dobro premešali. Nadev smo pokrili s folijo in ga postavili v hladilnik.

Priprava nadeva.

Zdaj smo se lotili testa.
Za pripravo testa smo potrebovali:
350 g moke,
½ vrečke pecilnega praška,
120 g sladkorja v prahu,
1 vrečko vaniljinega sladkorja,
150 g masla,
2 rumenjaka,
4 žlice kisle smetane.
Najprej smo moko in pecilni prašek presejali v veliko posodo. V moko smo dodali na majhne koščke narezano zmehčano maslo, sladkor in vanilin sladkor, oba rumenjaka ter kislo smetano. Vse skupaj smo zmešali v testo.

Priprava testa.

Testo smo razdelili na dve enaki polovici. Prvo polovico smo raztegnili čez pekač. Robove smo pustili dvignjene. Iz druge polovice testa smo narezali trakove.

Priprava jabolčne pite.

Prvo plast smo obložili z jabolčnim nadevom. Čez jabolčni nadev smo položili trakove iz testa. Naša jabolčna pita je bila pripravljena za peko.

Priprava jabolčne pite.

Pečico smo ogreli na 160 stopinj, v njej pa pekli pito 45 minut.
Pečena pita je tako dišala, da je iz vseh sob na oddelku privabila otroke in odrasle. Nismo uspeli dočakati, da se pita popolnoma ohladi. Še mlačno smo razrezali na koščke in se z njo vsi skupaj posladkali.

Jabolčna pita.

Bila je odlična in ne boste verjeli, res nam je povrnila moči.
Ne verjamete?
Recept imate, zato zavihajte rokave še vi in si s pito povrnite moči.

Pa dober tek.

Nežka Dakskobler Markoč
maj 2021