Slovenska olimpijska bakla je simbol povezovanja. Na svoji poti po Sloveniji se je 12. 05. 2021 ustavila tudi na otroškem oddelku Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča.
Na Sočo jo je prinesel naš olimpionik gospod Miroslav Cerar, vodja olimpijske delegacije Tokio 2020. Spremljali so ga Vesna Fabijan, nosilka bronaste olimpijske kolajne v smučarskem teku leta 2014, Darko Đurić, paraolimpijec – plavalec in Ivo Čarman, nosilec olimpijske bakle leta 1984 na zimskih olimpijskih igrah v Sarajevu.
Slovensko olimpijsko baklo je sprejela doc. dr. Metka Moharić, strokovna direktorica URI Soča.

Učenci bolnišnične šole na Soči so se na prihod slovenske olimpijske bakle pripravljali že dalj časa. Za slovenske športnike in športnice, ki bodo tekmovali na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu, so pripravili motivacijske kartice; te so prispevali tudi učenci bolnišnične šole na Pediatrični kliniki.
Osmošolec Matej, ki je izdelal največ kartic, jih je s ponosom in dobrimi željami predal olimpioniku Miroslavu Cerarju

Za vse otroke, starše in zaposlene je bil ta dan nekaj posebnega, še posebej pa za Mateja. Prihod slovenske bakle je bil namreč zanj darilo ob zaključku dolgotrajne rehabilitacije po hudi nesreči.
Njegova močna, jeklena volja mu je pomagala na poti zahtevne rehabilitacije in ponovnega učenja. Takole pravi sam:
Moja jeklena volja, ki jo nosim v sebi, mi je dala to, da sem preživel hudo nesrečo.
Ob pomoči mame, strokovnjakov v bolnišnici in na URI Soča ter dedka sem se vrnil nazaj v življenje. Spet se lahko ukvarjam s športom, ki ga obožujem. To me navdušuje in daje moč.

Junaka Matej in olimpionik gospod Miroslav Cerar

Ne samo Matej, tudi ostali otroci in mladostniki na Soči imajo neverjetno moč, jekleno voljo, ki jim pomagata v procesu zdravljenja in rehabilitacije.

Olimpijska bakla jim je zagotovo vlila še dodatno voljo in prepotrebno samozavest.
Skupaj s snopom svetlobe olimpijske bakle pa so v vesolje poslali tudi svoje sanje.
Naj se jim uresničijo, prav tako pa našim olimpijcem in olimpijkam v Tokiu!

Zahvaljujemo se Olimpijskemu komiteju Slovenija in Bojanu Juroviču, ki sta nam omogočila prelepo in nepozabno majsko doživetje.

 

Tanja Babnik
maj 2021