Malce zasnežen, muhast in deževen april so na oddelku žogic nogic krasili Irisi. Avtor slike je Vincent van Gogh. Slikar, ki je v zadnjem letu svojega življenja bival v bolnišnici in tudi tam ustvaril številna izjemna likovna dela. Sprva je naslikal nekaj podob cvetočih irisov, ki rastejo v vrtu, na koncu pa jih je upodobil kot tihožitje v vazi. Za razliko od njegovih bolj znanih sončnic, ki jih je upodobil kot goreča migetajoča sonca, je umetnik na tej sliki v podobnem stilu pričaral umirjeno, skoraj že melanholično vzdušje. Vzdušje, kakršno se nas v času bivanja v bolnišnici rado loti.

 

Mogočna stebla, listi in cvetovi irisov iščejo svoj prostor in segajo celo izven formata slike. Kakor da bi nežno valovali in se premikali skupaj z ozadjem.

 

Kompozicijo slike je najprej natančno analizirala sedmošolka Eva. S svinčnikom je izrisala vazo in cvetlice. Osmošolka Tjaša je nato na osnovi Evine skice čez nekaj dni pričela s slikanjem. Ozadje je naslikala v sivo srebrnem odtenku, mizo je odela v turkizno, cvetove pa v raznolike odtenke modre barve. Dodala je še drobne poudarke rumene v sredine cvetov.  Četrtošolka Julija je z občudovanjem pristopila k sliki, ki sta jo ustvarili njeni predhodnici. Z veliko mero odgovornosti in poguma je dopolnila delo. Motiv in vse njegove elemente je obdala s črtno risbo flomastra. Slednja je zaokrožila likovno delo v trdno celoto.

 

Razgiban šopek irisov, ki so dobili ime po grški boginji mavrice.

 

Vincent van Gogh je rekel: »Če imaš resnično rad naravo, najdeš lepoto povsod okoli sebe.« V mesecu, ko praznujemo tudi dan Zemlje, se še posebej trudimo ozaveščati, kako dragocena in lepa je narava, ki nas obdaja. S skupnimi močmi jo lahko ohranjamo, da bodo v njej uživale še številne generacije za nami.

Želimo vam, da tudi vi najdete lepoto povsod okoli sebe in poskrbite, da bo rasla in cvetela tudi v bodoče.

Tina Žvab
april 2021