Prilagojenim okoliščinam navkljub smo februarja poleg kulturnega praznika obeležili tudi pust. Na pustni torek so šolarji spoznali slovensko ljudsko pripovedko Kurent.

Kurent (tudi korent) prihaja s Ptuja, kjer se vsako leto odvija največje pustovanje v Sloveniji. Letos pa se je 61. pustni karneval na Ptuju zaradi epidemije odvijal po spletu v obliki arhivskih posnetkov.
Tudi mi smo si ogledali posnetek s kurentovanja prejšnjih let, ki so ga pripravili v oddaji Infodrom .

Šolarji so upodobili kurenta in opisali njegove značilnosti:
»Kurent je oblečen v ovčjo kožo, okrog pasu ima pripete zvonce, iz ust mu moli dolg jezik, na glavi ima masko in rogove, okrašene s pisanimi trakovi, na nogah pa rdeče gamaše. Nekateri imajo tudi ježevko; palico, ki je ovita v ježeve bodice.«

Seveda pa smo se želeli tudi sami našemiti. Vsaj za trenutek smo odložili medicinske maske. Nadeli smo si pustno masko in se prelevili v različne živali. Oglejte si poskočno žabico, ki je ob pesmi Žabe svatbo so imele skakljala znotraj svoje mlake (bolniške sobe).

Nekateri učenci so namesto izdelave maske izbrali izdelavo pajaca iz papirja, vendar to ni bil navaden pajac. Stal je na nosu in to čisto navpično. Uganite, kako mu je to uspelo. Je imel kaj čarobnega skritega v roki?

Na pustni torek norčij ne zmanjka.
Srčno upamo, da so pustne maske letos pregnale ne le zimo, temveč tudi »bodičasti virus«!

 

Metoda Leban Dervišević
februar 2021