BRANJE

Že prejšnji mesec smo skupaj z učenci na oddelku ugotavljali, da sedanji epidemiološki položaj od nas zahteva veliko prilagajanja in da se je naš način življenja korenito spremenil. Ne le da šola poteka na daljavo, veliko manj je tudi neposrednih stikov in druženja z vrstniki, veliko več časa preživimo doma.

Z učenkami in dijakinjami na oddelku smo se pogovarjale, kako se lahko tudi v teh posebnih razmerah “zamotimo” in preživljamo prosti čas z dejavnostmi, ki nas sproščajo in ob katerih se zabavamo. Dekleta so imela vrsto predlogov, kaj vse se da početi doma, npr.: skrb za domače živali, gledanje filmov, preživljanje časa na telefonu, ohranjanje stikov z vrstniki po socialnih omrežjih, igranje računalniških in družabnih iger, kartanje z družinskimi člani, kuhanje, pomoč pri gospodinjskih opravilih …

Ob pogovoru in naštevanju vseh teh idej pa je bila prva misel vseh deklet – branje. Povedale so, da rade berejo različne zvrsti knjig – kriminalke in grozljivke, biografije, ljubezenske, pustolovske in fantazijske romane, znanstveno fantastiko pa tudi poezijo. Nekatera dekleta so se tudi že preizkusila v pisanju zgodb in pesmi.

Tudi v bolnišnični šoli naše učence in dijake spodbujamo k branju, saj se strinjamo z mnenjem ameriškega pisatelja Lewisa Timberlaka, ki pravi: “Ko se znajdete v težavah, z branjem pozitivnih, spodbudnih besed črpate moč in dobivate pogum za naprej.” Učenci, ki radi in več berejo, za svoje bralne dosežke v bolnišnični šoli prejmejo tudi posebno priznanje, Robinzonovo bralno značko.

Robinzonova bralna značka.

In zakaj ravno branje? Med dekleti se je razvila zelo zanimiva razprava o tem, kaj jim branje pomeni. Nekaj njihovih misli si lahko preberete spodaj.

Zakaj berem?

Da se boste tudi vi lahko sprostili, zamotili ali potopili v svoj domišljijski svet, so dekleta pripravila seznam knjig, ki jih priporočajo v branje. Predlogi so tako raznovrstni, da boste med njimi zagotovo našli takega, ki vas bo pritegnil v magični svet branja.

Seznam knjig.

Dodano vrednost našemu seznamu prinašajo knjige v italijanskem jeziku. Naša osmošolka pravi, da vam ne bo žal, če izberete katero izmed naslednjih knjig. Seveda pa se morate prej naučiti italijanščine.

Seznam knjig v italijanskem jeziku.

Zbrane ideje o branju so že dobile svoje mesto tudi na plakatu, ki so ga dekleta poimenovala kar koronaaktivnosti. Zagotovo se bo na njem v prihodnjih mesecih znašlo še veliko zamisli za sproščeno in dejavno preživljanje prostega časa, tudi če moramo biti večino časa doma ali v bolnišnici.

Plakat.

Tjaša Zver
januar 2021