Februar – najkrajši mesec v letu in toliko dogodkov v njem. Slovenski kulturni praznik, pust in zimske počitnice.
Dnevi so hiteli mimo nas, a kljub temu je tu nov recept z našega oddelka, s katerim smo pustu pomagali pregnati zimo. Pravega pusta ni brez pisanih mask in pustnih dobrot. Za pripravo pustnih krofov smo bili malce prepozni, za pripravo slastnih pustnih mišk pa je bilo še dovolj časa.
Pripravili smo sestavine in pripomočke.
Odtehtali in pripravili smo:
- 180 g navadnega jogurta
- 200 g moke
- 1 jajce
- 20 g vanilijevega sladkorja
- 1 žlico navadnega sladkorja
- ½ vrečke pecilnega praška
- nastrgano limonino lupino ene limone
- 1 jabolko
- pest rozin
- sladkor v prahu za posip
Vse suhe sestavine smo stresli v posodo.
Suhim sestavinam smo dodali celo jajce in jogurt ter z mešalnikom vse premešali. Dobili smo maso, ki ne sme biti preveč redka. Maso smo razdelili na tri dele. V en del smo dodali naribano jabolko z limoninim sokom in s sladkorjem, v drugega pa sesekljane rozine, prelite z limoninim sokom. Tretji del mase je ostal brez dodatkov.
V tem času smo na štedilniku segreli olje. Z eno žlico smo zajeli maso, z drugo pa smo jo potisnili v olje. Miške smo cvrli na obeh straneh, da so postale zlato rjave barve, jih s penovko pobrali iz olja in jih odcedili na papirnati brisači.
Ocvrte miške smo preložili na pladenj in jih posuli s sladkorjem v prahu.
Počakali smo na dopoldanski čaj in malico in presenetili vse na oddelku.
Vonj cvrtja so spoznali, a pričakovali so le navadne miške.
Presenetili smo jih z miškami z jabolki in z rozinami, nad katerimi so bili navdušeni.
Ste jih že poskusili?
Priporočamo vam, da ne čakate na naslednji pust. Dela ni veliko več kot z navadnimi pustnimi miškami, okus pa je mnogo slajši.
Ne razmišljate preveč, poiščite sestavine in se prepričajte.
Pa dober tek!
Nežka Dakskobler Markoč
februar 2020