Ta mesec smo se z učenci učili o reki Savi. Sodelovalo je šest učencev nižje in višje stopnje. O Savi smo ustvarili lep plakat.

Najprej smo o reki izdelali osebno izkaznico. V njo smo zapisali, koliko je dolga in kolikšno površino obsega, kje izvira in kam se izliva. Zapisali smo, kateri so najlepši mostovi čez njo ter kateri so njeni levi in desni pritoki na slovenskih tleh.

Nato smo našteli hidroelektrarne na Savi in povedali, zakaj je reka primerna za gradnjo hidroelektrarn. Omenili smo, da je bila Sava nekoč hudourniška reka.

Povedali smo tudi, kako so ljudje bili od nekdaj povezani z reko. Uporabljali so jo kot prevozno pot za prevoz ljudi in tovora, npr. že Argonavti. Dodali smo, da je primerna za rekreacijo, npr. za kajakaštvo, saj je v Tacnu v Ljubljani kajakaška šola in proga, primerna je še za plavanje in veslanje, npr. v Zbiljskem jezeru.

Na koncu smo se še posebej potrudili in opisali njeno pot od izvira do izliva. Omenjali smo: Nadižo, Savo Dolinko, Savo Bohinjko, Radovljico, Dobrave, Kranjsko-Sorško polje, Soro, Medvode, Ljubljansko kotlino, Ljubljanico, Posavsko hribovje, Savinjo, Krško in Brežice, Krko, Zagreb, Sisak, Kolpo, Donavo in Črno morje.

Vse geografske pojme smo pokazali na zemljevidih Slovenije in Evrope. Učenci so z zanimanjem poslušali in sodelovali. Postavljali so zanimiva vprašanja. Predhodno znanje o reki Savi je bilo večinoma odvisno od starosti učencev. Vsak se je lahko nečesa novega naučil. Z doseženimi cilji smo bili zadovoljni.

Plakat o Savi

Andreja Gumilar
februar 2020