Novo koledarsko leto smo pričeli s spoznavanjem abstraktnega slikarstva in umetnosti. V začetku 20. stoletja je pojem abstraktnega prvi predstavil ruski slikar Vasily Kandinsky. Abstraktna slika je slika, ki je nepredmetna. Ne spominja nas na stvari oz. predmete iz stvarnega sveta. Predstavlja le to, kar vidimo; čiste oblike in barve. Takšna je tudi slika, ki smo jo januarja izjemno natančno opazovali in skušali poustvariti. Kandinsky je v Kompoziciji VIII združil številne črte, kroge in vijuge v urejen nered, znotraj katerega je vsaka črta in pika zelo premišljena, natančno umeščena in naslikana.

»Vse se začne s piko«. Vasily Kandinsky

Veliko učencev in dijakov je svoj delček prispevalo k skupni sliki. Osnutek kompozicije sta postavila šestošolec Samo in sedmošolec Jani. Dijakinja Kim je nato vstavila prve največje elemente v tehniki kolaža. Sedmošolki Ema in Lia ter osmošolka Tiana so večji del slike dopolnile kar z barvicami in flomastri. Dijakinja Tija je dodala še nekaj barvnih korekcij in detajlov. Čisto na koncu je sedmošolka Ida izvedla še zadnje popravke in naša geometrijska abstraktna slika je bila končana. Ustvarjalci so pri svojem delu večkrat pripomnili, kako zanimivo je, da so vse oblike na nek način povezane in premišljeno razporejene. Šele pri tako natančnem opazovanju in poustvarjanju so odkrili tisti red znotraj nereda.

Tudi pri naši reprodukciji se je vse začelo s piko.

 

Dijakinja Tija je z učiteljico Manjo Žugman pri uri slovenščine ob umetnini ustvarila pesem, natančneje haiku. To je japonska pesniška oblika.

drugačna slika
vse je razmetano
vendar je lepo

Tija, 2. letnik

Mesec smo zaključili z razstavo preteklih izbranih umetnin meseca v avli Pediatrične klinike. Tako smo počastili trud, ustvarjalnost in nadarjenost naših učencev in dijakov, ki so sodelovali pri nastajanju reprodukcij.

Tina Žvab
januar 2020