Z učenci smo razmišljali o tem, zakaj nastanejo letni časi. Informacije o tem smo iskali v učbenikih in na spletu. Ogledali smo si, kako se položaj Zemlje glede na Sonce spreminja skozi celo leto. Zemljina os vrtenja je namreč nagnjena na ravnino, po kateri Zemlja kroži okoli Sonca. Tako ob različnih letnih časih Sončevi žarki padajo na Zemljo pod različnimi koti. Posebej smo bili pozorni na položaj Zemlje v zimskem letnem času, ki traja od 21. decembra do 21. marca.

Za ta čas so značilne nizke temperature, zato se moramo toplo obleči. Narava počiva. V veliko veselje našim učencem pa je novo zapadli sneg. A letos ga še ni bilo prav veliko. Učenci so se radi spomnili svojih zimskih doživetij iz preteklih let, o njih pripovedovali in nekatera tudi zapisali.

Pasji iglu

Nekega snežnega januarskega dopoldneva sva se s sestro odločili narediti snežaka. Oblekli sva se in s seboj vzeli psičko Koro. Hodili sva po mehkem snegu, medtem ko je Kora skakala na vse strani in se veselila. Prišli sva na vrh hriba in začeli oblikovati prvo kroglo za spodnji del snežaka. Ugotovili sva, da je kepa res težka, in si domislili, da bi raje naredili iglu. Začeli sva z manjšim kepami in jih sestavljali v snežno trdnjavo. Kora se je medtem igrala v snegu ter tekala gor in dol po hribu. S sestro sva precej hitro končali iglu ter se začeli kepati. Kora se je z zanimanjem približevala igluju in čez čas tudi vanj vstopila. Bil ji je zelo všeč, saj je notri ostala precej časa. Zdi se mi, da je bil tisti dan za vse nas tri zelo prijeten.

Maja, 5. razred

 

Pingvinčkanje

V naši vasi je majhen hrib. Kadar je sneg, se z bratoma radi povzpnemo na vrh. Uležemo se na trebuh in se spuščamo navzdol. Temu pravimo pingvinčkanje.

Doroteja, 1. razred

Zanimalo nas je tudi življenje na skrajnem severu naše Zemlje, kjer imajo vse leto sneg, led in mraz. Tam živijo nekatere živali, ki se v teh razmerah počutijo neverjetno odlično. Spoznali smo življenje snežne sove, polarnega medveda, polarne lisice in snežne opice. Pri likovni umetnosti smo skupinsko ustvarjali snežno sovo.

Skupinsko delo: Snežna sova

Minca Gale
januar 2020