Narava se odpravlja k počitku. Drevesa so odložila še zadnje liste. O pisanih cvetovih in barvitih odtenkih zunaj ni več sledu, kar je ravno pravšnji trenutek za to, da začnemo razmišljati, kako bi svoje prostore in mesta okrasili kar sami. Naš bolnišnični hodnik smo v mesecu novembru okrasili z umetnino Gabrijela Stupice z naslovom Flora. Tokratni navdih je predstavljalo dekle, obdano s cvetnimi venci in šopki. Stupica je pri svojem delu uporabljal različne načine nanašanja podlage, ki jo je modeliral, strgal, graviral, porisal ali poslikal, nato pa ji je dodal še druge materiale. Ustvarjal je teksture s peskom, kamenčki, vrvicami in drugimi predmeti.

»Slikanje je moj način življenja. Zame je to edini možni odziv na vse, kar me tako ali drugače prizadene.« (Gabrijel Stupica)

 

Tudi naše mlade umetnice so slikale z različnimi materiali, strgale, risale, lepile, uporabljale pesek in še kaj. Tokrat so umetnino s podobo deklice ustvarjala le dekleta. Gradnja slike je bila postopna. Šestošolka Lejla je pripravila modro ozadje, ki ga je tretješolka Ajda svetlila z belo in sivo voščenko. Šestošolka Neža in drugošolka Ana sta se potrudili pri podobi deklice in ploskovitega dela ozadja. Sedmošolka Larisa in šestošolka Eva pa sta z lepilom, peskom in bleščicami obogatili ozadje s cvetnimi venci ter ostalimi majhnimi podrobnostmi, ki sta jih narisali ali izpraskali.  

Iz čisto navadnega belega papirja v začetku meseca je proti koncu novembra nastala krasna podoba sodobne Flore.

 

Pri okrasitvi cvetnih vencev smo odprli sezono uporabe bleščic. Dekleta so pri tem neizmerno uživala. V prihodnjem mesecu jih bomo trosili po voščilnicah, okraskih in darilcih. Naj se zunaj sveti in blešči, predvsem pa naj bo svetlo, toplo in bleščeče tudi v naših srcih. Pa ne samo zadnji mesec v letu, tudi kakšen mesec prej in potem.

 

Tina Žvab
november 2019