Na našem oddelku je zadišalo. Vas zanima zakaj?

Mali šefi so zavihali rokave in pripravili slovensko tradicionalno sladico – jabolčni zavitek. Oprali so jabolka, jih olupili, očistili in naribali.

Priprava jabolk

Z mlinčkom so zmleli piškote. Se čudite zakaj? Vam izdamo skrivnost?
Piškotne drobtine se napijejo jabolčnega soka in zavitku dajo še slajši okus.

Mletje piškotov

Zmlete piškote so dodali naribanim jabolkom. V nadev so vlili še sok limone, naribano limonino lupinico, vanilin sladkor, sladkor in cimet. Nadev so dobro premešal in ga pustili »počivati«.

Priprava nadeva

Med tem so na štedilniku stopili maslo. S stopljenim maslom so premazali vlečeno testo, na vrh pa namazali jabolčni nadev.

Mazanje nadeva

Namazano testo so previdno zavili in zavitek je bil pripravljen. Položili so ga na peki papir in v pekač.

Zavijanje zavitka

Pred pečenjem je zavitek potrebno še pokapati s stopljenim maslom. Tako je pripravljen za peko. Pečemo ga v pečici, ogreti na 180 stopinjah, 30 minut.

Naslednji dan smo zavitek razrezali in ga ponudili na oddelku. Zavitek je bil slasten in prav vsi so bili nad njim navdušeni.
Bi ga želeli poskusiti tudi vi?

JABOLČNI ZAVITEK

Sestavine:
½ kg jabolk
3–4 žlice mletih piškotov
½ limone
1 žlička limonine lupine
cimet
½ masla
3 žlice sladkorja
1 zavitek sladkorja v prahu
vlečeno testo

NASVET

Pečen jabolčni zavitek
posujte s sladkorjem
v prahu.
Postrezite še toplega.

 

 

Naj zadiši tudi v vaših domovih.
Pa dober tek.

 

Nežka Dakskobler Markoč
november 2019