“Mmmmmm, kako lepo diši,” so rekli vsi v en glas.

V septembru smo mlajši učenci spoznavali zelenjavo. Vsak učenec je svojo najljubšo postavil v košaro. Ogledovali smo si najrazličnejšo zelenjavo in ugotavljali, kaj vse lahko iz nje pripravimo. Učenci so se odločili, da bomo skuhali zelenjavno juho. Učenec 4. razreda je velik ljubitelj zelenjave, zato je bila naša zelenjavna juha zelo bogata. Najprej smo zapisali recept, ob tem spoznali nove kuharske pojme in si nabrali novih ali prvih kuharskih izkušenj.

Recept.

Recept je bil napisan, sestavine in pripomočki pripravljeni, zdaj so nas čakali predpasniki. Oprali, očistili in olupili smo zelenjavo.

Zelenjavo operemo, očistimo in olupimo.

Kaj pa zdaj?
Zelenjavo smo narezali na majhne koščke, jo dali v lonec, zalili z vodo in pristavili na štedilnik. Kuhali smo jo 30 minut.

Zelenjavo narežemo.

Medtem smo sesekljali česen in čebulo. V drugem loncu smo stopili maslo, v katerem smo prepražili česen in čebulo.

Sekljanje in praženje.

“Kako bo nastala ena zelenjavna juha, če imamo kar dva lonca?” je radovedno spraševal najmlajši mali šef, učenec 3. razreda.
Po 30 minutah je bila zelenjava kuhana, odcedila sva jo, jo dodala prepraženi čebuli in česnu ter vse zalila z vodo, v kateri se je kuhala zelenjava. Dodala sva še sol in vse kuhala še15 minut.
Medtem ko je zelenjavna juha počasi vrela, sva pospravila oddelčno kuhinjo in pomila pripomočke.

Kuhanje in pospravljanje.

Bim, bam, bom.
Ura je odbila 12.00 in juha je bila kuhana. Učenci so jo poskusili pri kosilu.

Zelenjavna juha za kosilo.

Ker je tako dišalo, je juha zamikala tudi sestrsko osebje. Z veseljem smo jo postregli tudi njim. Pravijo, da je bila odlična.
Jim ne verjamete?
Skuhajte jo in se prepričajte še vi – nam je dala moči za prihajajoče jesenske dni.

Pa dober tek!

Nežka Dakskobler Markoč
oktober 2019