Do krompirjevih počitnic nas je obdajalo prijetno vreme in jesenska paleta barv, ki je v naravi nadomestila zeleno. Na drevesih res skorajda več ni bilo najti zelenega lista, mi pa smo se ves mesec ukvarjali s prav posebno zeleno bučo. Pikčasto bučo. Ta prijeten in duhovit motiv, posut s pikami različnih velikosti, pogosto upodablja sodobna japonska umetnica Yayoi Kusama. Pri svojem delu uporablja neskončno ponavljanje motivov in vzorcev, ki naj bi v njeno nemirno življenje prinašali red. Kusama pravi: »Pike so čudovite!«

Trenutno je Kusama najuspešnejša še živeča umetnica na svetu.

 

Te čudovite pike smo dobro preučil in jih na zeleno podlago nizali skoraj ves mesec. Najprej je obliko buče naslikal drugošolec Lenart. Potem pa smo začeli ekspedicijo v svet pik. Poleg Lenarta so največje, potem nekoliko manjše, pa majhne in čisto drobne pike nizali številni učenci. Osmošolec Inas, sedmošolka Špela in petošolka Eva so zapolnili vsak svoj košček. Celoto je zaokrožila še dijakinja Ivana, ki je bučo prestavila tudi na novo ozadje. Tako nas je v drugi polovici meseca čakalo še prepletanje zelenih črt, ki obdajajo osrednji motiv. Drugošolka Vita in tretješolec David sta pričela, dijakinja Nika in drugošolka Ela pa sta zaključili črtasti preplet v ozadju.

S skupnim trudom in sodelovalnim delom je nastala naša oktobrska likovna umetnina.

 

Učiteljica Manja je izpod peresa učenke Eve ob sliki uspela izvabiti še pesniško umetnino.

Naša buča

Buča je lahko oranžna ali rumena,
moja buča pa je vsa zelena.
Po svojem telesu črne pike ima,
zato je že prav malo pravljična.
Kmalu noč čarovnic bo prišla,
zato naša buča bo velika usta dobila,
na okensko polico jo bom posadila,
da bo zle duhove strašila.
Eva, 5. razred

 

Krompirjeve počitnice nimajo veliko opraviti s krompirjem. Mogoče bi jih lahko preimenovali v bučne počitnice, kaj menite?
Konec koncev pa niti ni pomembno, kako se imenujejo, glavno je, da jih imamo.

Tina Žvab
oktober 2019