Mačke so naši hišni ljubljenčki. V primerjavi s psi potrebujejo manj nege. Mačka spada med zveri. Je plenilec, zato rada lovi. Če ujame miš, jo rada prinese pred hišna vrata, da se gospodarju pohvali.

Za razliko od psa so mačke samosvoje in se pogosto tudi ne zmenijo za gospodarja. Če je mačka zaprta v stanovanju, potrebuje primerno igro in »mačje drevo« za praskanje krempljev. Sicer si kremplje lahko brusi kar na sedežni garnituri. Uporabi jih tudi, če ji kaj ni po volji.

Sicer pa se mačke rade crkljajo in igrajo.

Njihova življenjska doba je od 12 do 14 let.

Še posebej igrivi so mačji mladiči.

Mačja mladička

Jan je ustvaril čudovita mucka, ki sta tudi glavna lika v njegovem literarnem delu.

Jan, 7. r

Iznajdljiva mucka Sivček in Oranžek

 

Nekoč je živela muca, ki si je želela mladička. Čez nekaj časa ga je končno dobila. Bil je lep, temnosiv muc. Dala mu je ime Sivček. Njen lastnik pa Sivčka ni maral. Nekega dne ga je kruto napodil od doma.

Sivček se je moral tako čisto sam znajti v svetu. Bil je potepuški muc. Hodil je iz enega mesta v drugo in iskal, kje so boljši pogoji za življenje, da bi se lahko stalno naselil in si uredil svoj dom.

Ko je tako potoval, je kar naenkrat pred sabo zagledal oranžnega mucka. Vprašal ga je, kako mu je ime in kaj počne tukaj. Oranžni muc je odgovoril, da mu je ime Oranžek in da je tudi njega lastnik kruto nagnal od doma. Mucka sta se odločila, da bosta sodelovala in si skupaj poiskala dom.

Čez nekaj časa sta našla velik gozd. Imel je vse, kar sta potrebovala. V njem je bilo polno miši, ki sta jih lahko lovila. Poleg njega je bil tudi velik ribnik, iz katerega sta lahko pila in lovila ribe. Pod zemljo sta si skopala majhno luknjo, v kateri sta živela. Sivček in Oranžek sta tako postala najboljša prijatelja.

Jan, 7. r

 

Metoda Leban Dervišević
oktober 2019