V mesecu juniju smo se odpravili na slovensko obalo. Sonce nas je že pošteno ogrelo, bližajo se šolske počitnice in dnevi, ki prihajajo, bodo za večino bolj sproščeni in zabavni. Zmajček nas je odpeljal v Sečovlje, kjer smo se ustavili na tamkajšnjih solinah. Le zakaj?

Novinar iz 4. razreda je z levčkom naletel na pretresljivo novico.

Novica

Novica nas je navdušila, zato smo hitro pobrskali po ljudski literaturi in našli ljudsko legendo, ki pripoveduje, zakaj je morje slano.

Jo poznate?
Legenda pravi, da je davno tega živel deček, ki ni imel nikogar na svetu razen slepe babice in mirne vesti. Po zaključenem šolanju se je zaposlil na barki. Na barki so se iz njegove revščine vsi norčevali.
Nekega dne je o vsem tem potožil babici, ta pa mu je dala čarobni mlinček, ki je namlel vsako željo, če si le poznal čarobne besede. Te so bile:
»Mlinček, mlinček, melji, melji, ______ mi namelji!«
In mlinček je začel mleti. Če si imel namletega dovolj, si mlinčku velel:
»Mlinček, mlinček ustavi se, zdaj. Dosti je!«
Z mlinčkom se je deček vrnil nazaj na ladjo. Ko so ga mornarji ponovno začeli zasmehovati, se je postavil v kot in namlel veliko denarja. Postal je najbogatejši med njimi, a še vedno prijazen do vseh.
Nekega dne jim je na ladji zmanjkalo hrane. Tudi takrat jih je deček s svojim mlinčkom rešil. Namlel je toliko različnih jedi, da je bilo za vse dovolj.
Za to stvar je izvedel tudi kapitan ladje. Dečka je poklical v svojo kabino in toliko časa vztrajal, da mu je deček povedal za skrivnost. Podaril mu je čarobni mlinček in mu povedal čarobne besede.
Kapitan je v svoji kabini mlel denar in jedi, ni pa opazil, da je na morju začela divjati strašna burja. Mornarji so se z ladje rešili, kapitan pa si je začel mleti sol za svoje jedi. Ko je bila solnica polna, se kapitan ni več spomnil čarobnih besed. Mlinček je mlel in mlel belo sol, soli je bilo čedalje več. Kapitan je vpil in razbil mlinček. A zaman. Iz vsakega dela je nastal nov mlinček, ki je mlel, mlel belo sol. Ladja se je napolnila s soljo in se potopila na morsko dno.
Deček se je vrnil k babici in ji o vsem tem povedal. Ona pa je odvrnila: »Aha, zdaj vem, zakaj je morje slano.«

Soline

Življenje v morju

Po končanem raziskovanju je učenec 5. razreda naslikal soline, učenec 3. razreda in učenka 7. razreda pa sta se potopila in naslikala življenje na morskem dnu ter pod gladino.

Zdaj smo na koncu šolskega leta. Počitnice so tu. Le kaj vse boste počeli v teh dneh?
Če se boste kaj odpravili proti morju, se le potopite in poiščite mlinčke na morskem dnu.
Če jih najdete, poznate čarobne besede.
Mar ne?
Lahko so vam v pomoč, da si nameljete čudovito, toplo, sončno, veselo in zdravo poletje.
Pa srečno in igrivo!

Nežka Dakskobler Markoč
junij 2019