V mesecu aprilu smo ponovno raziskovali lepote Slovenije. Levček nas je odpeljal v Škofjo Loko, ki jo domačini večkrat poimenujejo srednjeveška lepotica. Škofja Loka je mesto z bogato zgodovino in bogato kulturno ter naravno dediščino. Vse te znamenitosti so odkrivale starejše učenke in dijakinje, ki so pripravile plakat, z njim pa nam podrobno predstavile mesto.

Le kdo bi si mislil, da tako majhno mesto v sebi skriva tako veliko bogastvo?

Škofja Loka

Mlajši učenci smo spoznali ljudsko pravljico Lubniški velikan. Velikan je živel v jami Kevdrc pod Lubnikom in ni bil prav nič prijazen. Pastirjem je kradel ovce in koze ter vse dni poležaval v svoji jami.
Nekega dne so Škofjo Loko napadli sovražniki. Napadali so obzidje. Ločani so bili vse bolj zaskrbljeni, zato so se po pomoč odpravili k velikanu. Obljubili so mu 100 ovac, če jim le pomaga pregnati sovražnike. Velikan je pograbil največjo smreko na Lubniku in pometel s sovražniki ter rešil Škofjo Loko.
Za nagrado je dobil obljubljene ovce, a so mu zbežale po okoliških hribih in gorah.
In še danes pravijo stari Ločani, ko grmi in bliska, da velikan hrumi in kriči, ko se za pobeglimi ovcami podi.
Pravljico smo brali, jo pripovedovali, se o njej veliko pogovarjali, jo ilustrirali ter risali pomembne elemente in glavne junake, ki v njej nastopajo.

Lubniški velikan

Lubnik z jamo Kevdrc in Škofja Loka

Velikanovo darilo

Najpogumnejši Ločan

Sovražniki

Vse narisane elemente smo uporabili pri snemanju animacije. Pri snemanju nam je na pomoč priskočila še učiteljica Tina in s skupnimi močmi nam je uspelo pripraviti novo, najdaljšo animacijo do sedaj.
Vas že zanima, kaj vse se v njej dogaja?

POSNETEK: Slovenska ljudska pravljica: Lubniški velikan

 

Nas je Škofja Loka navdušila. A je tudi vas?
Njene skrivnosti nas kar kličejo, da jo obiščemo. Mogoče tudi na deževen dan, da se prepričamo, če Lubniški velikan še vedno hrumi in kriči ter pobegle ovce lovi.

 

Nežka Dakskobler Markoč
april 2019