Vsi smo si močno želeli snega, a ga v nižinah nismo dočakali. Grelo nas je skoraj že čisto pomladno sonce in klicalo pričetek pomladi.

Umetnina meseca februarja z naslovom Snežene rože je tako predstavljala opomnik, da se še vedno nahajamo sredi zime. Umetnik Henri Matisse je svoje poenostavljene oblike rastlin poimenoval tako zaradi nežne bele barve. Čeprav se zdi, da so oblike rož popolnoma izmišljene in naključne, majhna rastlina, ki raste na spodnjem robu slike, spominja na rožo, ki spomladi prva pokuka iz snega. Jo najdeš? Zunaj so verjetno že pokukali, toda ne iz snega.

Poenostavljene oblike rastlin in cvetov prekrivajo pisane barvne ploskve.

Henri Matisse je znan predvsem po domiselni uporabi barv in izvirni tehniki. Na njegovih slikah sta ozadje in predmet enakovredna in noben motiv ne izstopa. Slikal je v umetniškem slogu fauvizem, s čistim in pogosto ploskovitim nanosom barv.

Slike z uporabo izrezovanja papirja, kakršna je tudi Snežene rože, je ustvarjal v poznih letih svojega življenja, ko zaradi zdravja ni več mogel slikati s čopičem, kot je to počel nekoč. Našo reprodukcijo je v celoti izdelala deklica Klara, ki pa zaradi zdravja ni smela iz bolniške sobe. Svojo oviro je izkoristila kot priložnost za ustvarjanje in uspelo ji je upodobiti čudovite Snežene rože.

Reprodukcija je v celoti izdelana iz kolaž papirja s premišljeno postavljenimi barvnimi ploskvami in spretno izrezanimi oblikami.

 

Naj vas in nas greje toplo sonce ne glede na dan, mesec ali letni čas. Snežene rože pa si lahko brez pomoči zime naslikamo tudi sami.

Tina Žvab
februar 2019