S finalno tekmo med Atlanto Hawks, ki jo je zastopala OŠ Venclja Perka Domžale, in Minnesoto Timberwolves, ki jo jezastopala OŠ Simona Jenka Kranj, se je zaključila prva sezona lige Jr. NBA Slovenija (Junior National Basketball Association – Mladinska Nacionalna košarkarska zveza).

Finalni turnir je potekal v nedeljo, 16. decembra 2018, v Ljubljani, v dvorani OŠ Alojzija Šuštarja, ko so igralci Minnesote Timberwolves postali prvi prvaki lige v Sloveniji.

Finalno tekmovanje se je začelo z izvedbo posebne NBA-klinike. Udeležilo se je je več kot petdeset otrok. NBA-kliniko so vodili NBA-trenerji in posebna gosta  Ronny Turiaf in Zoran Dragić, nekdanja NBA-igralca.

Mladi košarkarji so s treningom NBA-klinike  spoznavali glavne vrednote lige NBA– fair play (pošteno igro), vztrajnost, medsebojno sodelovanje in spoštovanje. Klinike so se udeležili tudi učenci bolnišnične šole na URI Soča.

Matic, Rok in Mark na treningu.

“Ko sem bil star toliko, kot otroci tukaj, na žalost nisem imel priložnosti sodelovati v tovrstnih programih, vem pa, koliko bi mi to pomenilo, zato se še toliko bolj z veseljem udeležim tovrstnih delavnic, in v res v veliko zadovoljstvo mi je gledati nasmehe na obrazih otrok, ki se na ta način spoznavajo s košarko,”

je po koncu klinike dejal Zoran Dragić, ki je igranje v ligi NBA okusil v dresih ekip Phoenix Suns in Miami Heat.

V polfinalnih tekmah je Atlanta najprej premagala Detroit (OŠ Vransko), kasnejši zmagovalci pa so bili boljši od Denverja (OŠ Nove Jarše). Podobno kot veliki košarkarji iz lige NBA so si tudi mladi zmagovalci na roke nadeli prave šampionske prstane in domov odnesli prvi pokal lige Jr. NBA Slovenija, ki ga je prav za ta namen izdelala Steklarna iz Rogaške Slatine.

Zmagovalci lige NBA JR. v Sloveniji.

Učenci bolnišnične šole na URI Soča so bili v sodelovanje vključeni od začetnega žrebanja ekip, ki je potekalo v začetku meseca oktobra V različnih oblikah sodelovanja so izjemno uživali, saj so se vključili v projekt kot vzorniki mladim košarkarjem, ki z vztrajnostjo in delom dosegajo cilje v procesu rehabilitacije in kot dejavni igralci. In ne samo to. Voljo, uspeh, trud, delo, neomajnost, vzdržljivost, pogum so lahko delili tudi z mladimi košarkarji Jr. NBA, še posebej z ekipo Phoenix Suns iz OŠ Ledina na njihovem treningu.

Matic, Mark, Rok in drugi učenci bolnišnične šole na URI Soča so izbrali pogum ter dokazali, da zmorejo igrati košarko in da pri tem izkoristijo vse svoje gibalne zmožnosti, tudi v NBA- kliniki.

Rok, Mark, Matic in Ronny Turiaf.

O takšni obliki sodelovanja so si naši mladi košarkarji z URI Soča dovolili samo sanjati. Vendar so sanje postale resničnost. Z vključitvijo v projekt smo dokazali, da je inkluzija možna, tudi v športu, čeprav pogosto doživimo ravno nasprotno. Kjer je volja, je tudi pot.

Matic, Rok, Mark in Uroš.

Hvala g. Urošu Okornu, ki je otrokom bolnišnične šole na URI Soča dal to priložnost, da so pokazali svojo voljo in zmožnosti, in jih spodbudil za doseganje novih ciljev v svetu košarke in športa.

 

Tanja Babnik
januar 2019