Novo leto, nov začetek in nova pot. Pot v ogledalo?

V mrzle dni januarja smo zakorakali ob spoznavanju mojstrovine Metke Krašovec. Njena dela so polna ugank in skrivnosti, hkrati pa izžarevajo čistost, milino in lepoto. Metka Krašovec je edinstvena umetnica, katere slike so hitro prepoznavne. Za svoja dela je prejela številne nagrade in priznanja, med drugimi tudi Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

Deklica na čolnu se ozira nazaj v gledalca. Pluje po kristalno čisti vodi, ki kot ogledalo odseva nebo in oblake.

Slika nas je popeljala v poseben skrivnosten občutek miru, pred nas pa postavila velik izziv pri upodobitvi reprodukcije. V modrino neba in ozadja je pogumno zagrizla dijakinja Neža. Ko je bilo ozadje pripravljeno, je sledilo še zahtevnejše delo; oblaki, drevesa in deklica v čolnu. Deklice v čolnu sta se lotili obe – Neža in njena mamica. Izdelka sta bila različno velika in vsak po svoje zanimiva. Odločitev o izboru, kateri bo krasil reprodukcijo, sem prepustila ustvarjalcem, ki so delo dokončali. Sedmošolec Matic, dijakinja Kaja in petošolka Laura so določili horizont in se trudili pri upodobitvi simetrije dreves in oblakov, ki odsevajo v vodi.

 

Tudi naše dekletce se ozira nazaj v vse nas, gledalce, in pluje neznano kam.

Četrtošolka Hana in šestošolec Jan sta se skušala vživeti v sliko na drugačen način. Predstavljala sta si pogovor z dekletom na sliki in svoje duhovito razmišljanje izrazila v verzih.
 
 

Navihana deklica

Kam pluješ, deklica majhna?
V gore, med drevesa in oblake?

Ne.
Grem na Bled, potem pa še na sladoled.

Hana 4.r., Žan 6.r.

 

Mmm, sladoled. Tudi pozimi si lahko privoščimo kakšnega. Jaz bom izbrala čokoladnega. Pa vi?

 

Tina Žvab
januar 2019