Pouk v letošnjem decembru je trajal le petnajst dni. To se zgodi zelo redkokdaj. Šolsko delo je bilo zato še toliko bolj zgoščeno, obenem pa smo se že pripravljali na božično-novoletno praznovanje. Izdelovali smo različne okraske, s katerimi lahko polepšamo svoj dom. Oblikovali in pisali smo tudi raznovrstne voščilnice. Ob tem smo spoznavali praznike in običaje, ki nas spremljajo skozi december.
Vstop v novo leto marsikje spremljajo ognjemeti. Naši učenci so jih s tempera barvicami naslikali na črn papir.

Lara, 6. razred: Ognjemet

Lea, 9. razred: Pričakovanje novega leta

Lara iz 6. razreda se spominja praznovanja novega leta in pričakovanja ognjemeta.

Zgodilo se je dve leti nazaj, en dan pred novim letom. Snega skoraj ni bilo, a smo se vseeno zabavali.

Zgodaj zjutraj smo se odpravili na sprehod. Odšli smo na Španov vrh. Igrali smo se skrivalnice in lovilca. Res smo uživali, a vseeno smo težko čakali na ognjemet. Ko je postalo hladno, smo se odpravili do našega vikenda. Tudi tu smo se igrali zunaj in raziskovali okolico, skakali, plezali. Imeli smo se odlično. Poleg naše družine je bila še sestrična, dva bratranca, teta in stric ter njuna prijatelja z dvema hčerama. Proti večeru smo prižgali vulkanček. Ko pa je ura odbila polnoč, smo prižgali še ognjemet. Zelo lep ognjemet, krasne barve! Bilo je čudovito! Spat smo šli pozno, a bilo je vsem lepo. To je bila moja najboljša noč.

 

Ognjemeti nas s svojo barvitostjo vedno znova očarajo. Učenci so pri eksperimentalnem delu spoznali, da ga lahko sami brez vsake nevarnosti naredijo v vodi. Pripravili smo dva različno velika steklena kozarca, žlico, vodo, rdečo in modro jedilno barvo ter olje. V manjši kozarec smo zlili dve žlici olja ter dodali nekaj kapljic jedilne barve. Rahlo smo premešali, da so iz večjih kapelj nastale drobne razpršene kapljice barvila v olju. Večji kozarec smo skoraj do vrha napolnili z vodo in dodali malo olja. Vanj smo vlili pripravljeno olje s kapljicami barvila in nastal je čudovit vodni ognjemet.

Pripravljanje poskusa

Vodni ognjemet

 

Minca Gale
december 2018