Lučke, bleščice in zvezdice na vsakem decembrskem koraku, kajne?

Tudi mi smo si ogledovali zvezdo, tokrat baletno, ki jo je naslikal francoski slikar Edgar Degas. Zaradi ljubezni do raziskovanja gibanja je pogosto slikal plesalce. V tehniki pastelov je izjemno prepričljivo upodabljal obleke plesalk in ustvarjal iluzije lahkotnega gibanja.

Na sliki vidimo balerino, ki pleše v soju odrskih luči. Elegantno lovi ravnotežje na eni nogi in ohranja veličastno pozo.

Upodobitve plesalke sta se najprej lotili srednješolki Viktorija in Lana. S spoznavanjem proporcev in proučevanjem risanja skrajšav sta se uspeli približati podobi, ki smo jo imeli za osnovo. Kar nekaj dni je risba samevala, dokler se nam ni na oddelku pridružila osmošolka Brina, ki je pogumno pograbila suhe pastelne krede in z močnimi ekspresivnimi gibi obarvala začetno risbo. Iz njenih intenzivnih zabrisanih potez, ki jih je razmazala kar s prsti in celimi dlanmi, je na sredini zasijala snežno bela plesalka. Mehkobo njene obleke je obdala še z dodano prosojno tkanino in naša reprodukcija je bila že skoraj končana.
Sliko je na koncu obogatila še petošolka Eva, ki je plesalki na obleko in v lase dodala nekaj pisanih cvetov iz filca.

Tako kot Edgarjeva plesalka se tudi naša balerina, zadovoljna ob svojem dosežku, počuti kot zvezda.

 

Komu pa dandanes lahko rečemo zvezda, se je v pesmi spraševal učenec Rok.

 

Zvezda

Kdo je zvezda?
Tista, ki pleše ali v filmu igra.
Kdo je zvezda?
Je tudi balerina na sliki,
ki pleše v soju odrskih luči
in na eni nogi ravnotežje lovi.
V beli obleki vsa veličastna se zdi,
saj zmagoslavno se drži.

Rok, 6. razred

 
Upamo, da vam in nam zvezde v letu 2019 prinesejo zdravja, topline in obilo doseženih ciljev. Za lažje načrtovanje slednjih vam podarjamo vpogled in možnost prenosa že tradicionalnega koledarja, ki ga krasijo naše lanskoletne umetnine meseca.

Likovni izdelki (reprodukcije znanih umetniških del) so nastali v okviru ur likovne umetnosti Bolnišnične šole OŠ Ledina.

Želimo Vam barvito in nepozabno leto 2019.

Tina Žvab
december 2018