V mesecu novembru smo se, kolikor je bilo poleg drugega pouka mogoče, posvetili branju. Brali smo slikanice s pripovedmi in pesmi, saj so bili na oddelku večinoma učenci nižjih razredov osnovne šole. Ob branju smo se pogovarjali, ustvarjali iz papirja in risali, si ogledali našo spletno stran in občudovali naše stvaritve iz prejšnjih mesecev.

Najprej smo se veselili ob Rilku in Cvilku, in sicer ob zgodbi o Rilkovem rojstnem dnevu, avtorice Holy Hobbie, v prevodu odličnega prevajalca Milana Dekleve.

Maj je narisal darilo, ki ga je dobil Rilko, ki je, tako kot vsak izmed nas, nekaj zelo posebnega, kot nam sporoča zgodba.

Maj, 3. razred

Gašper je narisal gozd, v katerem sta bila Rilko in Cvilko.

Gašper, 2. razred

V okviru kulturnega dneva smo prebirali različne slikanice, se pogovarjali o knjigah in ustvarjali. Larisa pa je narisala kar dve muci, saj najraje prebira zgodbe o mucah.

Larisa, 3. razred

Larisa, 3. razred

Ob prebiranju slikanice Mala Indijančica Plešoči list (pisateljice Geraldine Ekschner, ilustratorke Monika Schliephack) po Larisinem izboru pa je Gašper narisal takole risbo.

Gašper, 2. razred

Ob prebiranju slikanice Mala Indijančica Plešoči list (pisateljice Geraldine Ekschner, ilustratorke Monika Schliephack) po Larisinem izboru pa je Gašper narisal takole risbo.

Morda pa ste se ob naslovu prispevka vprašali, zakaj je prav november čas za branje?

Eden od odgovorov je gotovo ta, da je november najmračnejši mesec, ko potrebujemo veliko svetlobe, ki jo lahko najdemo – tudi v knjigah. Drugi odgovor je morda ta, da je v tem mesecu v Cankarjevem domu v Ljubljani vsako leto Slovenski knjižni sejem, kjer si lahko ogledamo in tudi kupimo marsikatero dobro in lepo knjigo, poslušamo najrazličnejše pogovore, sodelujemo v delavnicah, si ogledamo prelepe ilustracije in še in še.

Tretji odgovor pa je seveda ta, da je prav vsak mesec primeren čas, da vzamemo v roke dobro knjigo. Kot pravi George R. R. Martin, avtor uspešnic iz zbirke Pesem ognja in ledu, po katerih je posneta serija Igra prestolov: »Tisti, ki bere, živi tisoč življenj. Kdor ne bere, pa zgolj eno samo.«

Odločitev je vaša!

 

Andreja Čušin Gostiša
november 2018