Liga Jr. NBA je v oktobru 2018 začela s tekmovanjem tudi v Sloveniji.

Otroci iz bolnišnične šole na URI Soča bodo njihovi ambasadorji, saj jim kljub gibalni oviranosti nikoli ne zmanjka vztrajnosti, volje in moči za športne dejavnosti.

Kaj je liga Jr. NBA (Junior National Basketball Association – Mladinska Nacionalna košarkarska zveza)?

To je svetovni mladinski košarkarski program za fante in dekleta v starosti do 13 let, v katerem se učijo osnovnih košarkarskih spretnosti in temeljnih vrednot igre. Na pobudo podjetja Sportelement program prihaja tudi v Slovenijo.

V letošnji sezoni bo liga Jr. NBA po svetu dosegla več kot 26 milijonov otrok v 71 državah z različnimi tabori, s spretnostnimi izzivi, z igranjem tekem in z dogodki izven igrišč. Podobno kot v NBA v Združenih državah Amerike bodo tudi ekipe v Sloveniji razdeljene na dve konferenci (Ljubljana in Domžale) in šest divizij.

Tekmovanje bo potekalo na osnovnih šolah, kjer bo vsaka sodelujoča ekipa predstavljala eno od 30 ekip NBA. Tekmovanje bo potekalo od oktobra do decembra 2018, pri čemer se bo osem najboljših ekip iz vsake konference uvrstilo v zaključni del tekmovanja. Najboljši dve ekipi iz vsake konference bosta tekmovali v finalu, ki bo 16. decembra. Tako bomo dobili prvega prvaka lige Jr. NBA Slovenija.

Kdo so ambasadorji projekta Jr. NBA?

Ni naključje, da so postali ambasadorji projekta prav otroci otroškega oddelka iz URI Soča. Gibanje in šport jim zelo veliko pomenita in sta jim tudi motivacija za druge dejavnosti in za druženje z vrstniki.

Prva vloga učencev bolnišnične šole je bila, da so sodelovali pri žrebanju. Aleks in Nace sta namreč 4. oktobra na Ljubljanskem gradu izžrebala imena ekip NBA, ki jih bodo dobile posamezne šole.

Sledi pa udeležba na treningih, tekmovanjih in spodbujanje mladih košarkarjev.

Aleks žreba ime kluba NBA.

Nace žreba šolo, ki bo nosila ime kluba NBA.

Pred žrebom pa sta se takole predstavila:

Sem Aleks Leon Levak. Star sem 14 let. Zelo rad imam šport. Preizkusil sem kar nekaj različnih športov. Dobri dve leti sem treniral košarko, potem pa sem lani novembra zbolel. Odpovedale so mi mišice in živčevje. Nisem mogel več hoditi in premikati rok. Več mesecev sem ležal in si želel, da bi spet lahko hodil in tekel. Razgibaval sem noge, roke, trup, vsak dan. Pri tem sem bil zelo vztrajen, čeprav je bilo pogosto zelo težko. Pa še učiti sem se moral. Uspelo mi je, da sem uspešno zaključil 8. razred.

Poleti se mi je stanje začelo izboljševati. Zdaj sem v rokah že močan. Noge sem že naučil hoditi, zdaj pa bi rad »natreniral« še poskok in tek. Vsak dan vadim, treniram in si želim, da bi spet lahko igral košarko.

Dragi košarkarji, želim vam veliko zabave pri igranju košarke! Spremljal bom ligo in navijal za vas. Mogoče pa bom nekoč lahko tudi igral z vami. »Fer« tekme vam želim in veliko navijačev.

Moj moto je: Nikoli ne obupajte, pa če bo še tako težko.

Moje ime je Nace Hudolist, prihajam iz Slovenj Gradca. Star sem 12 let.

Šport mi kljub gibalni oviranosti predstavlja nekaj najlepšega in koristnega za moje telo. Že od malega moram telovaditi, da lahko ohranjam svoje mišice. V šoli imam najraje telovadbo, saj se po njej počutim veliko boljše.

Pred pol leta sem bil na operaciji v Ameriki, kamor me je spremljala družina, ki mi vedno stoji ob strani. Zelo sem jim hvaležen, da so me odpeljali tja, ker vsak dan boljše hodim, in na to sem zelo ponosen.

Le s pomočjo terapij, ki jih opravljam na Soči, večkrat letno po en mesec, in s svojim osebnim trenerjem, mi namreč to ne bi uspelo.

Premnogokrat bi raje počel kaj drugega, kot šel na terapije, vendar se potrudim in moj trud je poplačan.

Kljub oviranosti sem srečen otrok.

Vzdušje v Hribarjevi dvorani Ljubljanskega gradu je preplavila močna energija, ki je vsem dala voljo, moč, pogum za igro.

Pri žrebanju je pomagal tudi uspešen slovenski košarkar Edo Murić.

Otroški oddelek URI Soča bo skupaj z učenci OŠ Ledina še posebej spodbujal košarkarsko ekipo iz OŠ Ledina, ekipo Phoenix Suns. Poskušali si bomo ogledati njihove tekme, jim napisati spodbudne besede in se pridružiti kateremu od njihovih treningov na OŠ Ledina.

Verjamemo, da bo naša ekipa Phoenix Suns uživala v igri in da bomo skupaj razvijali košarkarske vrednote.

Naj velja: Ko sodelujemo, zmagujemo!

 

Tanja Babnik
oktober 2018