Oktobra smo razmišljali o hišnih ljubljenčkih. Ugotavljali smo, o čem razmišljajo in kako vidijo svet. Naš osnovni navdih nam je predstavljalo delo švicarskega slikarja Kleeja. Mačka in ptič je na prvi pogled preprosto delo, ki spominja na otroško ilustracijo. V resnici se je Paul Klee namenoma želel približati videzu otroške risbe, saj je verjel, da so otroci najbližje izviru ustvarjalnosti.

Le o čem razmišlja tale zanimiva mačka? Zasanjano nas gleda naravnost v oči in verjetno razmišlja o ptiču, ki ga je umetnik upodobil na njeni glavi – v mislih.

Učenci so slikali in risali svoje hišne ljubljenčke v različnih likovnih tehnikah. Poleg njih so skušali upodobiti tudi njihove misli, razmišljanja.

Osnovo za veliko reprodukcijo je izrisala sedmošolka, ki je natančno sledila linijam, in ob risanju ugotovila, da bi Kleejevo mačko skoraj lahko narisala v eni sami potezi. Risbo je barvno nadgradila srednješolka Sara, ki se je odločila za svetlejšo in bolj lahkotno barvno paleto.

Naša druga letošnja reprodukcija je prav tako bolj živahna in svetlejša. Zasanjana mačkonka kar žari ob misli na ptička, ki bi ga rada snedla.

Pri urah slovenščine se je tokrat izkazala dijakinja Alina, ki je sprva pesnila v angleščini, nato pa svojo mačjo poezijo prevedla še v slovenščino.

Cat

There is a cat
seeking for a rat
but the cat forgot
there is a bird
right on the top.

***

Mačka

Na sliki je mačka,
ki išče miš,
a je na to v hipu pozabila,
ker je ptico vrh glave dobila.
Srček na nosku jo krasi,
zato otrokom bolj prikupna se zdi.

Alina, 3. letnik

 

Lep mačji pozdrav! Mjav mjav!

Tina Žvab
oktober 2018