V letošnjem šolskem letu smo se skupaj z levčkom podali v raziskovanje Slovenije. Naša država nam ponuja ogromno čudovitih kotičkov, na katere velikokrat pozabimo. Preko ljudskih pravljic in pripovedk, ki nam jih bo levček predstavil, bomo spoznali naravne, zgodovinske in kulturne znamenitosti Slovenije. Spoznali bomo reke, izvire, jame, slapove, jezera, močvirja in barja. Obiskali bomo gradove, stare cerkvice, mline in rudnik. Spoznali bomo kraje, v katerih so znamenitosti in si pridobili novih idej za izlet po Sloveniji.

Če vam bo kdaj dolgčas, kar pokukajte k nam in spoznajte kaj novega tudi vi.

Najprej smo izbrali Ljubljano in Ljubljanskega zmaja.

Levček nam je predstavil legendo o Ljubljanskem zmaju, ki pripoveduje o pogumnem Jazonu, ki je v zgodovini skupaj s svojimi prijatelji priplul po Savi do Ljubljanice. Njihova barka se je zasidrala pri izviru Ljubljanice. Tu je želela prezimiti. A niso imeli miru, saj je v jezeru živela strašna pošast – zmaj, s katerim se je Jazon spopadel in ga junaško premagal. Ta pošast je bil sam Ljubljanski zmaj, ki je danes simbol mesta Ljubljane, simbolizira pa pogum, veličino in moč.

Levček pa nam ne pripoveduje samo pravljic in pripovedk, razdeli nam tudi naloge. Zavihali smo rokave in se lotili dela. Učenci na predmetni stopnji so pregledali in prelistali knjige, atlase in zanimive spletne strani ter pripravili plakat o Ljubljani.

Plakat Ljubljana

 

Naslikali so svoje domišljijske zmaje in napisali njihove zgodbe, ki smo jih razstavili na oddelku.

Domišljijski zmaj

Domišljijski zmaj

Domišljijski zmaj

Na razredni stopnji sva z učenko pripravili didaktično igro z naslovom Potep po Ljubljani. Učenka si je izbrala 10 zanimivosti Ljubljane in o njih pripravila vprašanja. Razporedila jih je po težavnosti, od lahkega do zelo težkega. Pravilen odgovor igralcu omogoča nadaljevanje potepanja po Ljubljani. Preko igre se ne le potepamo, ampak tudi učimo in spoznavamo našo domovino.

Didaktična igra: Potep po Ljubljani

 

Nežka Dakskobler Markoč
september 2018