Juhuhu! Mesec junij je tu!

Mesec junij je čas, ko nas sonce že toplo greje in naše misli vedno bolj bežijo na počitnice. Obveznosti pri šolskem delu se počasi umikajo, zaključujejo se ocene in dnevi postajajo zabavnejši in daljši. Poletna vročina nas opominja, da bo treba v naslednjih mesecih poiskati hladno senco in morja, jezera, reke za ohladitev.

Z učenko šestega razreda sva razmišljali, kje vse se lahko ohladimo v poletnih mesecih, in spoznali sva slovensko ljudsko pripovedko Kako je nastalo Blejsko jezero.

Pripovedka pravi, da v starih časih tam, kjer je danes Blejsko jezero, ni bilo vode. Bila je dolina, sredi doline hrib, na hribu pa ogromna skala. Okoli te skale so v mesečnih nočeh plesale vile.
Na travnatih pobočjih hriba so pastirci pasli ovce. Ovce so vedno popasle vso mehko travo in to vilam ni bilo všeč. Prosile in rotile so pastirje, da okoli skale postavijo ograjo. Pastirji pa so se vilam le smejali.
Nekega dne si je najmlajša vila pri plesu zlomila nogo. Vile so se razjezile. Priklicale so vodo iz bližnjih gora in si skalo ogradile same. Voda je zalila dolino in tako je nastalo Blejsko jezero.

Učenka se je odločila, da vam bo pripovedko predstavila v obliki animacije. Zavihala je rokave in ustvarila čudovite elemente, ki jih je potrebovala za snemanje.

Dolina v starih časih.

Vile in pastirji.

Blejski otok.

 

Na pomoč sva poklicali še učiteljico Tino Žvab, ki nama je pomagala posneti animacijo.

 

 

Želimo vam prijetne počitnice, polne smeha, veselja, lepih in novih doživetij. Uživajte ter izkoristite poletne dni za druženje s prijatelji in z družino.
Srečno!

Nežka Dakskobler Markoč
junij 2018