Ta mesec smo se na oddelku z otroki pogovarjali o češnjah. Povedali smo, da nas te vsako leto že zelo zgodaj razveselijo. Lahko so zelo drobne, debele ali nekaj vmes, hrustljave ali mehke, temnordeče, rdeče in rumene ter bele. Najpogostejše in najbolj iskane v Sloveniji so hrustavke, ki so zelo sladke in čvrste.
Nato smo si prebrali besedilo, ki nam razlaga, od kod češnje prihajajo in od kdaj jih imamo pri nas.

 

Dolga zgodovina zobanja češenj

Domovina češenj je Mala Azija, natančneje ozemlje med Kaspijskim in Črnim morjem.
Ni zanesljivega vira, ki bi nam povedal, kdaj so začeli na slovenskih tleh gojiti prve češnje. Če sledimo popotnim zapisom italijanskega humanista Paola Santonina, naj bi se ta že meseca maja leta 1487 najedel okusnih češenj blizu današnjega Celja. Prav tako je iz starih predpisov razvidno, da so Tržačani in Vipavci že v 16. stoletju v današnji Ljubljani prodajali tako zgodnje kot pozne češnje.

Omembe vreden je zapis sadjarja Urbana Jarnika iz leta 1817, ki je o češnjah prvi pisal v slovenskem jeziku. Omenil je predvsem dve težavi, povezani s češnjami. Prva je, da so drevesa previsoka in je nabiranje nevarno. Opazil je tudi, da imajo ptice rade ta zgodnji in okusni sadež, zato ga »zobajo« na veliko sadjarjevo jezo. Na Slovenskem je tradicija pridelovanja češenj za trg stara od 150 do 200 let. Menda so naše vipavske češnje poznali celo na dunajskem cesarskem dvoru, kamor so jih dostavljali slovenski sadjarji. Danes največ češenj pridelajo na Goriškem in v Istri.

 

Po tem prebranem besedilu smo se pogovarjali še o tem, ali imajo otroci radi češnje, ali jih imajo doma, kakšne so jim najbolj všeč, ali so jih že kdaj nabirali.

Na koncu smo se lotili še ustvarjanja. Iz das mase smo naredili majhne kroglice in jih nato s tanjšo paličico preluknjali. Kroglice smo pustili, da so se posušile. Naslednji dan smo jih lahko še pobarvali na rdeče ter skozi dve kroglici naenkrat potegnili vrvico z vozličkoma na koncu. Tako smo dobili lepi viseči češnji. Nanju smo na sredini vrvice prilepili še zelene liste, ki smo jih že prej izrezali iz filca.

Kroglice iz das mase, iz katerih bodo nastale češnje.

Naše češnje.

 

Andreja Gumilar
maj 2018