Na oddelku žogic nogic vsak mesec spoznavamo novo likovno umetnino, ki nam predstavlja navdih za ustvarjanje.

Mesec april je končno prinesel pomlad. V naravi je vse zacvetelo in cvetovi so pri ustvarjanju spremljali tudi nas. Ob lokvanjih, ki jih je strastno in umetelno več kot 250-krat naslikal Claude Monet, smo spoznavali impresionistični pristop k slikarstvu.

Claude Monet je bil vodilni slikar francoskega impresionizma, ki je v slikarstvo vnesel vrsto novosti. Slikanje v naravi, slikanje različne svetlobe na motiv, slikanje s kratkimi, debelimi potezami, vidne poteze čopiča, so samo nekatere izmed njih.

 

Reprodukcija slike je nastala v dveh dneh. Učenko Tio je velika slikovna površina tako pritegnila, da jo je kar sama zapolnila z modrino vode in zelenimi odtenki rastlinja.

Cvetovi lokvanjev so nastali čisto na koncu. Iz obarvanega celuloznega papirja jih je mlada umetnica spretno izdelala in prilepila na sliko, ki jo je obogatila tudi z bleščicami.

 

Tako kot vse prave umetnine boste tudi to lahko v celoti doživeli le v živo. To priložnost boste imeli v mesecu maju, ko bodo vse do sedaj nastale umetnine razstavljene na Osnovni šoli Ledina. Vabljeni na ogled.

 

Pri uri slovenščine je ob sliki nastala pesem z naslovom Jezero.

 

Jezero

V tišini voda valovi,
v tišini jutro se budi.
Nemir z menoj se poigrava,
lokvanj po jezeru mirno plava.

Tinkara, 2. letnik

 

 

Pri urah likovne umetnosti je dijakinjo Natašo slikar Monet posebej prevzel, ustvarila je  reprodukcijo njegove znane slike Impresija, vzhajajoče sonce.

Nataša, 2. letnik

 

 

Za konec predstavljamo še animacijo s plavajočim lokvanjem.

__________________ 

 

Tina Žvab
april 2018