V bolnišnični šoli smo imeli letos že 26. bolnišnične olimpijske igre po vrsti. Saj že veste, pomerimo se v prilagojenih športnih disciplinah. In na koncu smo vedno vsi zmagovalci.

Malo pred začetkom naših iger pa so se v Pjongčangu v Južni Koreji zaključile tudi paraolimpijske zimske igre. Zato smo sklenili poučiti se o tem, kaj paraolimpijske igre sploh so.

Paraolimpijske igre so vrhunski športni dogodek, ki se postavlja ob bok olimpijskim igram. Število sodelujočih tekmovalcev in držav narašča. Tudi slovenski športniki se pomerijo tako na poletnih kot tudi na zimskih paraolimpijskih igrah. Paraolimpijske igre vedno potekajo v istem kraju in na istih prizoriščih kot olimpijske igre, vendar nekaj dni pozneje.

Na 12. zimskih paraolimpijskih igrah v Pjongčangu v Južni Koreji je tekmovalo 650 tekmovalcev iz 42 držav. Edini aktivni slovenski udeleženec je bil smučar Jernej Slivnik, ki je bil tudi slovenski zastavonoša.

Na koncu je Jernej Slivnik v paraolimpijskem slalomu dosegel 12. mesto, kar je izvrsten rezultat. Čestitamo!

Več o njegovem dosežku si lahko preberete na tej povezavi:

https://siol.net/sportal/drugi-sporti/mladi-slivnik-v-pjongcangu-do-najboljsega-slovenskega-dosezka-462650

Sicer pa so slovenski paraolimpijci uspešnejši na poletnih paraolimpijskih igrah. Zelo uspešni so bili tudi na zadnjih, ki so bile v Riu. Osvojili so celo nekaj medalj. Čestitamo!

Raziskovali so Jan, Jani, Tamara in Julija.

 

Mojca Topić
marec 2018