Pa smo jo dočakali. Pomlad.
Ko sneg skopni in trava zeleni, ko ptice začno peti in rožice cveteti, se pomlad razbohoti v vsej svoji barvitosti.
12. marec, gregorjevo, je dan, ki po slovenskem ljudskem izročilu naznanja pomlad. Po vsej Sloveniji je znan kot dan, ko se ptički ženijo.

Čiv, čiv, zaspance budim.

Prišla je pomlad in sonček z njo zlat.

Na predvečer godu sv. Gregorja, 11. marca, imamo v Sloveniji zanimiv običaj, »luč v vodo« oz. spuščanje gregorčkov (hišic s svečkami) po vodi. Gre za običaj, ki je v preteklosti živel med obrtniki. Z gregorčki so sporočili, da je dan že dolg in jim ni več treba delati pri luči.

Luč v vodo – plavaj, plavaj barčica.

Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga praznujemo vsako leto 8. marca. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk. Tudi mi smo se na ta dan spomnili na vse dame in gospe, ki nas obkrožajo, in jim poklonili pomladanski šopek.

Naj danes in vsak dan v letu
vsaka ženska in dekle na svetu
v roki nosi cvet,
v srcu pa radost in smeh.

Rožice za enakopravnost.

Mami, rad te imam. S teboj zmorem vse.

Obeležili smo tudi 25. marec, materinski dan, in našim mamicam, ki skrbno bdijo ob bolniških posteljah, poklonili košček svojega srca.

S pisanimi pirhi iz stiroporja smo obeležili veliko noč, najpomembnejši krščanski praznik.

Pisana jajčka.

28. marca pa smo imeli v bolnici prav posebni športni dogodek, 26. bolnišnične olimpijske igre.

V treh športnih disciplinah so sodelovali vsi otroci in mladostniki, ki se zdravijo na oddelku medvedkov in jim je zdravstveno stanje in počutje to dopuščalo. Borba za medalje je bila napeta, a poštena. Za smeh in dobro voljo sta poskrbela tudi naša gosta Peter Poles in Tara Zupančič.

26. bolnišnične olimpijske igre.

Peter Poles in Tara Zupančič.

Ana Dobovičnik
marec 2018