V januarju smo spoznali lik Petra Klepca.

Peter Klepec je živel z materjo v stari, revni hiši. Bil je šibak in droban deček, katerega so pastirji zaničevali, izkoriščali, »brili norce iz njega« in ga večkrat pretepli ter obsodili po krivem. Peter si je najbolj od vsega želel postati močan, da bi premagal pastirje.

Nekega dne se mu je želja uresničila. Dobra vila, ki je rešil pred sončnimi žarki, mu je ponudila čarobno vodo, ta pa mu je dala moč. Z močjo se je rešil hudobnih in nesramnih pastirjev, sebi, materi in vsem ostalim ljudem v težavah pa je s svojo močjo neprestano in nesebično pomagal.

Tokrat smo se odločili, da bomo staro ljudsko pravljico spremenili v novo, moderno obliko. K sodelovanju smo povabili učiteljico Tino Žvab, ki nam je na pomoč priskočila kot Peter Klepec.

Učilnico smo spremenili v snemalni studio in v treh srečanjih nam je uspelo pripraviti animacijo slovenske ljudske pripovedke Peter Klepec.

Prvo srečanje je bilo namenjeno predpripravi. Pripravili smo vse potrebne pripomočke in materiale, ki smo jih potrebovali za snemanje. Pri delu sta sodelovala dva učenca, učenec 3. in 5. razreda, ki sta neizmerno uživala in aktivno sodelovala ter dajala ideje pri vseh korakih.

Predpriprava na snemanje

V drugem srečanju smo posneli animacijo, v tretjem pa smo ji dodali še zvok. Pripovedko sta izmenično pripovedovala oba učenca. Po uri trdega dela smo dobili končni izdelek, ki vam ga z veseljem predstavljamo, in vam želimo, da bi ob gledanju in poslušanju uživali.

__________________ 

 

Nežka Dakskobler Markoč
januar 2018