December je pravljični čas, čas praznikov, ki nam sežejo do srca in duše.

December je čas, ko se oziramo nazaj in kujemo načrte za prihajajoče leto. Je čas, ko nas obiščejo dobri možje, čas daril in presenečenj, čas, ko si podamo roke in voščimo najlepše, čas druženja z družino, prijatelji in ljudmi, ki jih imamo radi.

Levčki smo v začetku decembra okrasili oddelek in se praznično obarvali. Začeli smo razmišljati o presenečenju, ki bi ga pripravili ob koncu leta. Ideja o skupni predstavi za vse zaposlene na oddelku se je vsem zdela imenitna, zato smo zavihali rokave.

Učenci razredne stopnje in tri učenke predmetne stopnje smo pripravili dramatizacijo Mojce Pokrajculje, ki je s svojo toplino in dobroto naša srca ogrela že v mesecu novembru. Izdelali smo pripomočke in pripravili sceno ter se urili v nastopanju.

Dramatizacija Mojce Pokrajculje

 

Učenke predmetne stopnje in dijakinje pa so pripravile kamišibaj. To je vrsta gledališča, ki prihaja z Japonske, kjer kami pomeni papir, šibaj pa gledališče oziroma dramska igra.
Zapisale so svojo zgodbo z naslovom Drugačnost, ki govori o jelenčku Rudolfu, ki je bil drugačen, poseben, a čudovit jelenček. Prijatelji jelenčki so se iz njega norčevali, saj njegove posebnosti niso znali prepoznati oziroma je niso razumeli. Njegovo skrivnost je razložil Božiček, ki ga je toplo in prijazno vzel za svojega otroka, sklical sestanek in vse opozoril na Rudolfovo drugačnost.

Kamišibaj: Drugačnost

Zgodbi nam sporočata, da je v življenju pomembno, da smo prijazni, spoštljivi, dobrosrčni in prijazni drug do drugega, da se med seboj spoštujemo in poslušamo, saj smo tako srečni in imamo prijatelje. Laži in nespoštovanje nas ne pripeljejo daleč, pripeljejo nas do samote.

S prireditvijo smo obiskovalcem zaželeli lepe, mirne praznične dni, v prihajajočem letu pa obilo sreče, topline, dobrote in stkanih pravih prijateljskih vezi.

Zborček želja

 

Nežka Dakskobler Markoč
december 2017