Tudi letos nas aprilsko vreme ni razočaralo. Ponudilo je vse, kar vreme premore; od sonca do dežja, celo snega, od prijetno toplih do manj prijetnih hladnih temperatur, z vsakdanjo spremljavo vetra. April je upravičil svoj sloves najbolj muhastega meseca med vsemi. Vendar pa nam prav spremenljivo vreme (kombinacija sonca in dežja) pogosto postreže z izredno lepim naravnim pojavom – mavrico.

April je bil tudi mesec praznovanja. Velika noč simbolizira največji krščanski praznik. Zaradi svoje simbolike pa je zanimiva tudi za ateiste. Le kdo ne pozna velikonočnega zajčka, ki na vrtu skriva darila za otroke?

Velikonočna jajca oz. slovenske pisanice se v posameznih slovenskih pokrajinah različno imenujejo. Tako poznamo koroške pisánke, štajerske pisanke, porabske reménke, prekmurske remenice in škrabanke, brkinske pirhe, adlešiške pisanice in belokranjske drsanke. Pri nas pa so nastale umetnine, ki smo jih poimenovali kar pisana jajčka.

Spremenljivo pa ni samo aprilsko vreme, ampak je tako tudi naše počutje. Včasih lahko naša občutja najlažje izrazimo s pesmijo. Na delavnici, ki so jo vodile animatorke iz Muzeja sodobne umetnosti Metelkova (MG+MSUM), smo izdelovali kolaž poezijo.

Ana Dobovičnik
april 2017